Sirius multicolor observat a Vallibona: un espectacle celestial
ALTRES POBLESVALLIBONAVINARÒS MAIL 5 gener, 2025 Vinaròs News
ANNA SERRET ALMENARA
Recentment, els habitants de Vallibona han tingut la sort de presenciar a simple vista un fenomen astronòmic fascinant: l’aparició de Sirius, l’estrella més brillant del cel nocturn, mostrant una gamma de colors espectaculars. Aquest fenomen, conegut com a scintil.lació o centelleig estelar de Sirius és un esdeveniment que desperta la curiositat i l’admiració de molts observadors del cel.
Què és Sirius?
Sirius, també coneguda com l’Estrella del Gos, és la més brillant del cel nocturn i forma part de la constel·lació del Canis Major. Aquesta estrella és en realitat un sistema binari compost per Sirius A, una estrella principal, i Sirius B, una nana blanca. Sirius és aproximadament dues vegades més massiva que el Sol i 25 vegades més lluminosa.
Situada a uns 8,6 anys llum de la Terra, és una de les estrelles més properes a nosaltres, viatjant a 120 km per hora tardaríem només 77 milions d’anys en arribar-hi, comparat amb altres estrelles no és res (per exemple l’estrella Eärendel està a 12.900 milions d’anys llum i es necessitaria viatjar durant 1.160.000.000.000.000.000 anys per recórrer aquesta distància a aquesta velocitat).
Que la llum de Sirius tarde quasi nou anys a arribar als nostres ulls vol dir que cada cop que veiem Sirius estem veient el passat. Actualment el 2025 veiem Sirius tal com era el 2016, i no veurem com és Sirius ara fins que arribe el 2033.
Per què Sirius es veu multicolor?
L’efecte multicolor de Sirius es deu en part a la refracció atmosfèrica. Quan la llum de l’estrella travessa l’atmosfera terrestre, es descompon en diferents colors, similar a com la llum blanca es descompon en un arc de Sant Martí quan passa a través d’un prisma. Aquest fenomen és més notable quan l’estrella està baixa a l’horitzó, ja que la llum ha de travessar una capa més gruixuda de l’atmosfera terrestre, que està plena de turbulències i variacions en densitat i temperatura. Aquestes variacions fan que la llum es refracte de manera diferent en cada moment produint aquests ràpids canvis de color.
Quan i on es pot veure Sirius?
A l’hemisferi nord, Sírius comença a ser visible a l’horitzó est poc després del capvespre durant els mesos d’hivern, especialment entre desembre i març. En general, Sírius surt aproximadament entre les set i les nou del vespre depenent de la ubicació i la data.
Per localitzar Sírius al cel, pots seguir aquests passos: troba la constel·lació d’Orió, busca el Cinturó d’Orió, que està format per tres estrelles alineades. Des del Cinturó d’Orió, traça una línia imaginària cap avall i cap a l’esquerra (cap a l’horitzó sud-est). Aquesta línia et portarà directament a Sírius, que és l’estrella més brillant en aquesta direcció. Si tens dificultats per localitzar Sírius, pots utilitzar aplicacions d’astronomia com Stellarium, Star Walk o SkyView, que et poden ajudar a identificar estrelles i constel·lacions en temps real.
Un espectacle per a tots
L’observació de Sirius multicolor a Vallibona ha estat un recordatori de la bellesa i la complexitat del nostre univers. Aquest fenomen no només és un plaer per als ulls, sinó també una oportunitat per aprendre més sobre els processos atmosfèrics i astronòmics que fan possible aquest espectacle celestial.
Així que, si teniu l’oportunitat, no dubteu a mirar cap al cel nocturn i gaudir de la màgia de Sirius. Potser, amb una mica de sort, podreu veure aquesta estrella brillant en tota la seua colorida esplendor.
Aclariment.- El vídeo que acompanya aquest article el va gravar dies enrere amb el telèfon mòbil l’1 de gener de 2025 cap a les 9 de la nit, sense cap tipus de retocs, només zoom i so.