

El Cervol XXII
ALTRES POBLESCANET LO ROIGEL CERVOLPENSAMENTSVALLIBONAVINARÒSVINARÒS MAIL 12 novembre, 2023 Vinaròs News

MAURI ESTELLER
Al Cervol XVIII vaig nomenar les casetes de camp i els marges de pedra, llavors en ares de la brevetat i espai no vaig adjuntar cap fotografia, penso que aquells iaios encara que anònims, es mereixen als menys aquest petit homenatge. Avui mostrarem dos fotografies al respecte, en la 1ª veiem la menjadora i la pallissa que feia dos funcions, magatzem, despensa del farratge i “habitació” per al propietari i “invitats”.

foto 1-habitacio invitats dalt i parquing baix
La foto 2 com exemple dels marges, encara que en aquest cas sigui petit, te “l’ascensor” inclòs. Penso que seria bo en properes col·laboracions mostrar algun exemple mes perquè tan en casetes de camp com en marges, el mostrari es inesgotable i important, hem de pensar que els marges tenen tres funcions bàsiques: com magatzem de les mateixes pedres que al arrabassar es treien, com murs de contenció front l’erosió del terreny mantenint la terra cultivable al seu lloc i per delimitar terrenys i propietats.
Properament penso incloure alguna fotografia de marges i casetes perquè hi ha que son espectaculars i dignes de ressenyar. Ara continuarem amb el Cervol i el moli Manc com vam dir a l’anterior.

foto 2-marge amb ancensor inclos
Per aquests indrets el riu comença a canviar, no dràsticament, però si que ja s’aprecia en que el terreny conreat comença a disminuir i creix el bosc de pins i malesa a les vessants dreta i esquerra dominen el paisatge. El llit sembla mes profund en el moment que les parets laterals son mes altes i des de allí baix no arribem a veure si a dalt continua la vegetació verge o hi han conreus.
Com fins aquí, no hi ha salts i si trams amb grava, altres amb pedres de gran tamany i alguna sorpresa que caldria estudiar (foto 3). Es troba a meitat del riu i sols se m’ocorre que podria estar relacionat amb alguna de les canalitzacions (ja en parlarem) que portaven l’aigua entre molins fariners i entre aquests el moli Manc.

foto 3-penseu que això és natural
Al moment d’escriure aquestes línies no tinc dades concretes, però si com vam dir, hi ha papers del moli d’en Figuera i son del 1345, llavors aquest moli Manc i altres situats mes amunt, per lògica tenen que ser anteriors perquè els uneix la mateixa canalització. Es troba molt deteriorat, però a l’interior encara podem veure els arcs que sostenien les cobertes i pis superior, un forn al primer pis, una mola i llocs per on podem apreciar l’interior del carcabà.

foto 4-interior moli manc, arc, mola i carcaba
Amb tot, el que mes em va sorprendre va ser la basa, pel seu tamany i forma, a mes la distancia entre aquesta i el cup que esta coberta amb una forma que personalment ho considero peculiar. A la fotografia 5 podem apreciar la bassa a la parta alta de l’esquerra, el petit tram soterrat de la canal que portava l’aigua al cup, aquest mes o menys al centre de la foto, el fumeral del forn a la seva dreta i al fons a la dreta les restes de l’edifici a peu de riu.
El voler recórrer Cervol va néixer fa molt de temps, pero la il·lusió, curiositat, interès, … pels molins i les seves canalitzacions va néixer al moli Manc.
Seguiré…

foto 5-bassa, canal soterrada fins al cup, fumeral del forn i edifici