Ulldecona omple els carrers i places de flors i de vida
DALT DEL SÉNIAULLDECONAVINARÒS MAIL 11 setembre, 2024 Vinaròs News
JOAQUIM BUJ (fotos J.BUJ i E.F.)
Pendents del cel. Així van passar els veïns d’Ulldecona la setmana passada mentre anaven canviant la fisonomia dels carrers del poble omplint-los de color amb les flors i altres motius decoratius per honorar la visita de la Mare de Déu de la Pietat que es produeix cada cinc anys, els acabats en 4 i en 9.
Tot i la pluja que va caure algun dia, divendres la Verge arribava sense mullar-se a les Ventalles i, després, a la vila d’Ulldecona, amb la Banda de música, la Colla de gegants i grallers, el Cor parroquial, l’Orfeó Ulldeconenc i la Coral de l’Escola Municipal de Música. La cantada dels gojos, junt amb les campanes al vol i els coets de benvinguda anunciaven que, ara sí, ja estàvem en festes Quinquennals.
Al dia següent es va celebrar-se un dels actes més emotius i esperats de les festes: el pregó a càrrec del músic faldut Gerard Fusté Vericat per a, tot seguit, la reina el rei, les pubilles, els pubills, la pubilleta i el pubillet obrir el primer ball de festes amb els seus acompanyants.
El dissabte ja es van poder veure els primers visitants, molts d’ells participants a la trobada de gegants i grallers que van comptar amb colles del Camp de Tarragona, l’àrea metropolitana de Barcelona, les Terres de l’Ebre, Maials (el Segrià) i Castelló. Els primers autocars que vam poder veure procedien del Maestrat i els Ports. Els dos dissabtes de festes, els visitants poden gaudir de la visita guiada gratuïta pels carrers per conèixer les Quinquennals. Diumenge passat, com ja vau poder veure al Vinaròs News, va ser el dia de la trobada de Morella, Ulldecona i Alcanar que coincideixen, després de 30 anys, en la commemoració de les Sexennals i Quinquennals, respectivament.
Inspirats en la natura
Després de molts de mesos de feina, es poden admirar els treballs fets artesanalment pels veïns del municipi, amb materials reciclats ben diversos: overes, taps, botelles, etc. Els temes solen ser florals o inspirats en la natura, lligant amb les raïls de la localitat. El carrer del mercat ofereix un passeig per la vinya, recordant la importància d’aquest cultiu en el passat. A la decoració en altura d’altres carrers, s’inteixen les formes dels mantons amb els quals les dones i xiquetes ballaren la jota típica, dilluns, dimarts i dijous. El millor és passejar sense presses pels carrers i fixar-se en aquells detalls que passen desapercebuts a primer cop d’ull.