LGTeBre celebra 3 anys en defensa dels drets de les persones LGTBI a les Terres de l’Ebre
ALTRES POBLESDALT DEL SÉNIAELS LECTORS 20 març, 2018 Vinaròs News
NOTA DE PREMSA
Ara fa just tres anys, el 20 de març de 2015, l’associació de lesbianes, gais, transgèneres, bisexuals i intersexuals de les Terres de l’Ebre celebrava el seu acte de presentació dins un Centre Cívic de Ferreries ple de gent. L’èxit de la marxa per l’alliberament LGTBI de l’any 2014 havia fet que es sentís la necessitat de crear un projecte que fos referent al territori. De mica en mica, l’associació s’ha guanyat aquesta referencialitat, i es pot dir que després de tres anys, el projecte s’ha anat consolidant.
Durant aquest temps s’han portat a terme tot un seguit d’accions que han girat al voltat de tres objectius. Per una banda, construir un espai de socialització per a persones LGTBI del territori. Això s’ha portat a terme gràcies a espais com els “caferets dels divendres” o xarrades i cinefòrums sobre temàtica LGTBI. Per altra banda, s’ha donat visibilitat al col·lectiu, per exemple, en aparicions a mitjans de comunicació, o en la celebració de les diades commemoratives. Finalment, s’ha participat, juntament amb diferents administracions, com Ajuntaments i Consells Comarcals, a la implementació de la Llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Pel que fa a aquest darrer punt, LGTeBre ha col·laborat en les diagnosis prèvies a la implementació de Serveis d’Atenció Integral LGTBI (SAI)*, en el disseny de polítiques públiques en matèria LGTBI, així com en formacions a col·lectius de funcionaris públics.
Moltes d’aquestes activitats s’han fet en col·laboració amb altres col·lectius, com ara la participació en la vaga feminista del 8 de març o la que divendres 9 de març va portar tres companyes de l’associació, Carmen Martínez,
Per altra banda, el passat dissabte 3 de març, es va celebrar a Tortosa l’assemblea general ordinària de l’associació on Ferran Tortajada va ser elegit president d’LGTeBre, en substitució d’Amada Rodríguez, cara visible de l’associació aquests darrers anys, que va haver de deixar el càrrec per motius personals. Carmen Martínez també es va incorporar a la junta com a tresorera de l’associació i Marc Ferreres va passar-ne a ser el secretari.
Així mateix, durant l’assemblea es van començar a preparar les següents diades. Enguany es preveu realitzar l’acte central del 28 de juny, dia de l’alliberament LGTBI a la Terra Alta, ja que un objectiu de l’associació és tenir incidència a tot el territori ebrenc, i els actes principals anteriors es van organitzar a Tortosa el 2014, a Amposta el 2015, i l’any passat a Móra d’Ebre i a La Ràpita.
Finalment, des d’LGTeBre s’ha organitzat una reunió oberta i informativa el proper dijous 22 de març a les 19h al restaurant Farcit (Passeig de Joan Moreira, 29 de Tortosa). Vol ser un espai obert per proposar i dur a terme activitats per part de qualsevol persona interessada.
*Des de fa un temps, s’està implementant a les comarques i grans ciutats de Catalunya el Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI), que ajuda a les persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. Pot fer-ho donant suport a les persones afectades o canalitzant denúncies per discriminació. La seva arribada obliga als ajuntaments a realitzar una diagnosi en profunditat de la situació del col·lectiu, identificar entorns i problemàtiques d’homofòbia, i dissenyar polítiques públiques per erradicar-ho.
Les administracions, a partir d’aquí, hauran d’incloure la «perspectiva LGTBI» en les polítiques públiques (a educació, salut, seguretat, comunicació, lleure i també en les contractacions). També estan obligats a realitzar una diagnosi en profunditat de la situació LGTBI al seu municipi: la recerca d’entorns concrets on pot existir homofòbia, fer entrevistes amb els col·lectius o copsar la percepció general per part de la ciutadania. Amb els resultats de la diagnosi, hauran d’elaborar un Pla Municipal LGTBI per implementar les estratègies i accions necessàries de cara a prevenir i erradicar l’homofòbia i fomentar la igualtat i el respecte. Per altra banda, els tècnics municipals del consistori que integren cada SAI hauran de dur a terme tasques de conscienciació mitjançant activitats, cursos o xerrades en l’àmbit social i escolar. A més, els funcionaris que integren l’administració local rebran formació específica en matèria d’igualtat per tal de poder conèixer millor la situació del col·lectiu. Finalment, se celebrarà amb actes públics a cada localitat, el Dia Internacional contra l’Homofòbia (17 de maig) i el Dia de l’Orgull LGTBI (28 de juny).