Eufònic 2021 es posa en marxa amb instal·lacions a Tortosa, Amposta i Batea i actuacions musicals a Corbera d’Ebre, Miravet, Ulldecona i Vinaròs
ALTRES POBLESAMPOSTALA RÀPITAQUÉ PASSARÀ ?ULLDECONAVINARÒS 17 agost, 2021 Vinaròs News
Eufònic 2021
Eufònic, el festival d’Arts sonores, visuals i digital-performatives a les Terres de l’Ebre, arriba aquest 2021 als deu anys d’història i ho fa amb un programa ambiciós, però totalment adaptat, tant pel que fa als aforaments com als horaris, a l’actual situació de pandèmia. Així en aquesta desena edició, que compta amb més d’una cinquantena d’activitats artístiques i musicals, hi ha una gran presència d’artistes internacionals i es podrà gaudir de quatre estrenes de referents de l’electrònica a nivell mundial: Space Afrika que actuarà per primera vegada a Espanya i presentarà el seu nou àlbum Honest Labour, a l’Església de la Santíssima Trinitat de Sant Carles de la Ràpita; Fennesz, una de les figures més rellevants de l’electrònica del darrer quart de segle, referent del paisatgisme electrònic i de l’ús de guitarres processades digitalment, que tocarà a la imponent Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre; Penelope Trappes, australiana establerta a Brighton que actuarà en format duo amb violoncel a l’Església Nova de la Ràpita; i el productor i DJ francès D.K., que explorarà sonoritats insòlites de l’electrònica de ball al Garbeach. Un concert al castell de Miravet de la japonesa Tomomi Kubo o la instal·lació del també japonès Tomonaga Toyukama al Centre d’Art Lo Pati, són altres noms internacionals que aterraran en aquesta edició d’Eufònic.
Actuació a Vinaròs: https://eufonic.net/activitat/carles-viarnes-i-gloria-ros-iam/
Una presència internacional que no treu protagonisme a referents d’àmbit nacional i estatal, com ara Joan Miquel Oliver, líder d’Antònia Font; Carles Viarnès i la ballarina Glòria Ros que estrenaran el seu nou espectacle Iam, dins l’off del Vinaròs Arts Escèniques; dani, una de les artistes més prometedores de l’indie nacional; el pop no binari de Bonitx; la poeta i compositora Violeta Tello Grau, o la també compositora i intèrpret Marina Herlop. També hi trobem una important presència de noms ebrencs com Jordi Pallarés, nascut al Perelló i resident a Barcelona, que presentarà, amb l’artista polonesa Hannah Berestizhevsky, Mofuta, una performance sonora i visual imprevisible on conflueixen improvisació, atzar i percussió; Genís Bagés, membre d’una saga de músics de Flix que presentarà Infinite Scroll, un directe enèrgic de bateria electrònica; i Evolve, projecte artístic integrat pel músic senienc Aleix Gimeno i el creador visual vinarossenc Pedro Navarro, un projecte audiovisual que fusiona música creada en directe amb elements orgànics i visuals generatius.
10 anys de residències artístiques amb Lo Pati
D’altra banda, Eufònic continua apostant per impulsar creacions dins l’àmbit de les arts sonores, visuals i digital performatives lligades al territori. Així Arnau Sala Saez, en col·laboració amb el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, COMEBE, ha creat una instal·lació des del memorial de Les Camposines, a partir de les sonoritats de la batalla i la reverberació de la memòria històrica. Un projecte de creació artística lligada al paisatge de la Batalla de l’Ebre que es veurà a Batea. Per la seua banda, els artistes Laura Llaneli i Òscar de la Fuente presentaran una instal·lació sonora al Museu de Tortosa, muntada a partir de les veus de més d’una vintena de persones anònimes de les Terres de l’Ebre. Instal·lacions a les quals cal sumar les creades dins les residències artístiques impulsades per Eufònic i Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre. Aquest 2021 han estat Gerard Altaió, que explora l’absurd i el contransentit de l’acte de la lectura per fer una acció performativa als Ullals de Baltasar; i el tàndem Arquea Colectivo, format per l’artista sonora Patricia Usero (AKA Puntaleberinto) i l’artista visual Marzia Matarese, que han ideat una performance audiovisual mitjançant l’ús d’un dispositiu de microscopis a partir de càmeres hackejades que els ha permès explorar els paisatges microscòpics de l’entorn natural del Delta. La projectaran al Mercat Vell de la Ràpita.
L’acció de Gerard Altaió complementa les tres escollides per commemorar els deu anys de residències artístiques d’Eufònic i Lo Pati en un itinerari artístic i performatiu que es durà a terme als Ullals de Baltasar. Els altres projectes seleccionats són els d’Atilio Doreste, Joan Bagés i Vanguard Duo i Elsa Paricio.
Nomadisme ebrenc
La Ràpita continua sent el centre neuràlgic d’Eufònic, però aquest 2021, el festival ha eixamplat horitzons i es desplega a un total de nou municipis, vuit de les Terres de l’Ebre: Amposta, Ulldecona, Tortosa, Roquetes, Miravet, Corbera d’Ebre i Batea; i un de la comarca veïna del Baix Maestrat, Vinaròs. Amb un pes important de Tortosa, on hi tindrà lloc Eufònic Pro, la instal·lació del Museu de Tortosa i diverses actuacions, entre elles la de Joan Miquel Oliver, la representació d’Acte de fe, un dels projectes artístics del tortosí Carlos Martorell o l’acció de Marc O’Callaghan. “Enguany hi ha més artistes ebrencs que mai”, ha destacat el director del festival, Vicent Fibla, tot precisant que el retorn d’Eufònic també té un efecte directe en l’impuls de la creativitat al territori. Ho ha dit durant la roda de premsa de presentació del festival al Garbeach de Sant Carles de la Ràpita. Per la seua banda, l’alcalde Josep Caparrós ha destacat la gran col·laboració entre entitats i institucions que fan possible Eufònic i que s’ha mantingut durant aquests deu anys d’història.
Eufònic 2021 tindrà lloc els dos caps de setmana últims d’agost: el primer, del 20 al 22 d’agost, amb activitats en set poblacions en tres dies i amb la posada en marxa de les instal·lacions a Tortosa, Amposta i Batea. El segon, del 26 al 29 d’agost, on Sant Carles de la Ràpita, Amposta i Tortosa prenen tot el protagonisme, tret de l’inici a Roquetes, on es presentarà un projecte gestat pels ZA! i la centenària banda de música La Lira de Roquetes, i el final de festa a l’ermita de la Pietat d’Ulldecona, amb un concert de Las Bajas Pasiones, trio de música urbana queer que divaga entre sintetitzadors, guitarra i ritmes ballables, amb unes lletres en forma de rap submergides en la deconstrucció del gènere i el desamor.
Una novetat d’aquest 2021 és la recuperació de l’Auditori Sixto Mir per dur a terme espectacles audiovisuals immersius. En aquest escenari es podrà veure el nou projecte de Playmodes i el Quartet Brossa: FORMS – String, un concert per a quartet de corda, electrònica i imatge digital que explora la generació de partitures gràfiques mitjançant algoritmes digitals, i No signal, de Bromo, projecte de Paloma Peñarrubia i Azael Ferrer, dos dels nous noms nacionals al voltant de l’experimentació visual i l’art digital.
Trobareu tota la informació sobre la programació a https://eufonic.net/ on també es poden adquirir els tiquets. Moltes de les actuacions són gratuïtes, però cal igualment adquirir l’entrada prèviament per controlar l’aforament.