Vinaròs News

Històries d'avui en dia

Entrevistem l’alcalde de Vinaròs Guillem Alsina Entrevistem l’alcalde de Vinaròs Guillem Alsina
XAVIER FLORES Durant el segon semestre del 2019, Vinaròs ha fet realitat la recuperació de la capella de Santa Victòria, ha iniciat l’apertura de... Entrevistem l’alcalde de Vinaròs Guillem Alsina

XAVIER FLORES

Durant el segon semestre del 2019, Vinaròs ha fet realitat la recuperació de la capella de Santa Victòria, ha iniciat l’apertura de plaça Primer de Maig o ha posat el punt i final a les reivindicacions de la Policia Local, en arribar-se a un acord.  I, de complir-se tot el que està previst, el 2020 ha de ser un any marcat per l’inici d’algunes de les actuacions més esperades, entre elles les del col·legi Jaume I. L’alcalde, Guillem Alsina, ens fa un repàs dels primers sis mesos de legislatura i del que depararà a Vinaròs l’any 2020, del qual ja portem uns dies.  

Sis mesos de legislatura. Tot està sent tal com esperava?
En tenir l’experiència dels últims quatre anys com a regidor d’Obres I Serveis i Primer Tinent d’Alcalde, l’acoblament al càrrec d’Alcalde no ha estat tan dificultosa de com preveia en un principi. A més, cal sumar que dins de l’Ajuntament, en tots I cadascú dels departaments, Vinaròs té la sort de poder comptar amb uns magnífics professionals que et faciliten molt la tasca.

Pot compaginar bé la tasca d’alcalde amb la seva vida personal, com a pare de dos filles petites?
La veritat és que m’enganyaria a mi mateix si dic que és fàcil compaginar la faceta personal amb la de l’obligació pública i institucional. Si no fos per la paciència de la meua dona i l’ajut dels avis, difícilment, podria compaginar les dos tasques. Puc donar gràcies que estic rodejat de persones amb paciència i comprensió per aquesta tasca.

N’està satisfet del funcionament de l’equip de govern en aquests primers mesos?
La veritat és que sí. Tot i incorporar-se cinc nous companys i companyes a l’equip de govern que fins al moment no havien tingut experiència en la gestió política municipal, la resta dels companys, cinc també, hem sigut claus per explicar el funcionament diari i les qüestions que de normal sorgeixen en assumir aquesta nova responsabilitat municipal. La balança política evident de l’equip de govern és la que és respecte als 7 regidors del PSPV-PSOE i dels 3 de TSV. Tot i això existeix un ritme de treball bastant satisfactori i diligent amb les qüestions pendents.

I de la relació en l’oposició?

Crec que aquest, ha sigut un dels canvis més evidents respecte a la passada legislatura. Com a nou alcalde, he volgut encetar una legislatura que marqués distàncies respecte al talant i la imatge que es desprenia en els debats plenaris. És un dels meus reptes personals, poder tindre una relació cordial amb tots els edils de l’oposició i poder ser capaços de mantenir una conversa o debat polític enriquidor per a les postures confrontades. La ciutadania de Vinaròs, mereix, com a mínim, aquest respecte, ja que ens devem, cal recordar-ho, a ells.

Pot entrar Compromís a formar part del govern al llarg de la legislatura o ho descarten?
Aquesta és una possibilitat que públicament hem manifestat que s’ha trobat i es troba a sobre de la taula. Durant les negociacions del principi de legislatura, es va acordar per les dos parts un període de transició i assentament per a la nova edil de Compromís, després del lamentable episodi que vam viure a finals de la passada amb l’anterior cap de llista. Sóc dels que pensa que units, les forces de progrés, podem treballar millor. Però al final, també dependrà de la voluntat dels militants de Compromís.

Han recuperat la capella de Santa Victòria amb la sorpresa inclosa de l’aparició de les arquitectures fingides de la façana. Quins usos tenen previstos en aquest espai?

La recuperació d’aquesta capella culmina precisament la rehabilitació de l’últim espai de propietat municipal amb un alt valor artístic i històric. Possiblement, les pintures d’arquitectura fingida, siguen la part més visible de tota la restauració. Tot i poder aprofundir en altres fases en el tema cromàtic de l’interior, sóc dels que pensa que aquest espai és l’ideal per a la nova casa dels Nanos i Gegants de Vinaròs. Ells també són part del nostre patrimoni cultural, artístic i festiu. No se m’ocorre millor ús per a un espai patrimonial recuperat, que la d’albergar, també, patrimoni.

I queda encara pendent la recuperació de les pintures fingides de l’Arxiprestal…
Aquest és un tema que, lamentablement, va més lent del que ens agradaria. Ens trobem en la situació que estem perquè en el seu moment, tot i destinar una gran quantitat econòmica en la nostra església, sembla que no es van fer les coses del tot com tocava. Tenim el compromís personal de la mateixa diputada provincial de cultura, Ruth Sanz, de què això serà una realitat aquesta legislatura. Nosaltres com a equip de govern reivindicarem el que faça falta per tal que no arribem massa tard.

En personal han arribat a un acord amb els agents de la policia local quan semblava que el problema es perpetuaria
El desbloqueig de la situació amb la Policia Local, va ser un dels nostres assumptes prioritaris en començar la legislatura. Cal dir que el paper que el nostre regidor de Recursos Humans i de Governació, Fernando Juan, ha jugat en aquestes negociacions, ha sigut clau per portar a bon port un pacte que pogués satisfer a totes les parts implicades. S’ha demostrat que l’escolta i el diàleg, són més eficaços que la imposició o les negatives. També hi ha que reconèixer al cos de la Policia Local la seua predisposició per trobar una solució intermèdia al conflicte, ja que han estat les dos parts “enfrontades” les que han hagut de cedir per arribar al consens. També m’agradaria destacar i agrair la feina dels comandaments, els dos inspectors i l’intendent, ja que sense la seua predisposició per intentar buscar solucions durant els temps de conflicte, ens hagués estat tot molt més complicat de gestionar.

La demolició de les casetes del port obrirà al mar la plaça Primer de Maig. Com quedarà l’entorn inicialment?
L’actuació de demolició de les casetes del port, obri el capítol d’una història que fa molt de temps que hem sentit anunciada. Obrir la plaça Primer de Maig al mar. Aquesta actuació, és només el preàmbul d’una actuació molt més ambiciosa que va coordinada amb el futur pla d’usos del port i amb la futura reforma de la plaça que, és intenció de l’equip de govern i del mateix regidor d’urbanisme Jose Chaler, que sigui una realitat a través dels fons EDUSI. Inicialment, anem a condicionar de manera provisional l’espai com una zona d’esbarjo, jocs i descans amb banquets, jocs pintats a terra i alguna altra infraestructura esportiva. No hem de deixar perdre l’oportunitat de recuperar aquest espai per als veïns en una de les zones urbanes amb més possibilitats de la ciutat.

Quan s’escometrà la remodelació de la plaça Primer de Maig?
La remodelació haurà d’anar en consonància amb el Pla d’usos del mateix Port perquè tot aquest espai, sigui remodelat i reordenat baix uns mateixos criteris. La intenció del departament d’urbanisme és convocar un concurs d’idees respecte a aquest espai i treballar en la línia de poder finançar part de la inversió amb els fons EDUSI. La demolició de les antigues casetes dels mariners i condicionament d’aquest espai en un enclau recreatiu I de vianants, són el primer pas de molts que han de vindre, per portar-la a terme

I quan està previst que es presente el pla d’usos del port?
Des de Serveis Tècnics segueixen en converses per tal que la Direcció General de Ports, tingui en consideració les aportacions que des de l’Ajuntament estem fent per a ser partíceps, també, en el nou model de desenvolupament d’aquest enclau. Tenim molt clar que no volem que ens presenten un pla dissenyat des de València sense tindre en compte la idiosincràsia, punt de vista I aportacions de Vinaròs.

Recentment s’ha aprovat el projecte de millora de la carretera d’Ulldecona i al gener entra en vigor la gratuïtat de l’AP-7. Què suposarà per als vinarossencs i per a la ciutat?

Aquest projecte suposarà, en primer lloc, un augment en la seguretat viària en un tram de carretera que, per no tindre, no tenia ni voral. Estem parlant d’una inversió de 15,4 milions que no només remodela tot aquest traçat, sinó que reforça i condiciona les connexions amb Alcanar, Ulldecona i una imminent AP-7 alliberada. Respecte a aquesta última, tot i ser un problema econòmic al minvar l’ingrés d’IBI per aquesta infraestructura, ho tenim més que clar. La seguretat viària i el servei que donarà aquesta via, tenint en compte els impostos que els ciutadans ja paguen, està per damunt de qualsevol qüestió econòmica.

Continua encara pendent la cessió de l’antiga carretera N-340. Quan es podria fer efectiva i en quins termes?
Pel que sembla, la postura de Vinaròs, que sempre ha sigut la d’actuar amb cautela, ara és seguida de prop per les poblacions veïnes de Benicarló i Peníscola. Nosaltres ho hem manifestat en moltes ocasions i no ens cansarem de fer-ho. Només podem fer-nos càrrec del tram urbà que va del Portal del Mediterrani fins al Duc de Vendôme. És impossible arribar a imaginar què li passaria a un Ajuntament com el nostre si, de cop, ens fem càrrec de l’antiga 340 de Sòl de Riu fins a Aiguadoliva més els trams de connexió amb la N-232 i la N-238. El manteniment d’aquests més de 10km d’asfalt, cunetes, enllumenat i senyalització no és suportable per a una administració com la nostra. Per això estem reclamant a altres administracions com la provincial o autonòmica que participen en aquest procés. No volem que l’antiga 340 sigui un caramel enverinat per a les butxaques dels vinarossencs. Volem que sigui una oportunitat, però justa.

En matèria educativa per al 2020 hi ha previst encetar la construcció del Jaume I i l’ampliació de l’IES Vilaplana. Després de diversos reajustaments d’anualitats, creu que es respectaran els terminis?
La construcció del Jaume I serà una realitat aquest 2020, ja que la seua licitació serà efectiva abans d’acabar l’any. Qualsevol persona sap que, en matèria d’infraestructures, la licitació, és l’últim pas abans d’adjudicar l’obra a una empresa perquè la porte a terme. I en aquest moment estem en aquest punt. Aquesta realitat, serà compartida amb la del projecte executiu del Vilaplana i la redacció del projecte del Nou Centre de Salut de Vinaròs, amb partida pressupostària consignada. La residència municipal per a persones majors, per exemple, també comença a ser una realitat amb la instal·lació de l’estructura i els forjats. Saldar els deutes històrics en matèria educativa i sanitària en la nostra ciutat, és una realitat.

De les obres de l’EDUSI, quines es faran l’any vinent?
El corral de Batet estarà encarant la seua recta final I, possiblement, la passarel·la del Cérvol, que és segurament una de les obres més icòniques, pensem que podrà començar a veure la llum.

Com estan en aquest moment les obres del corral de Batet i quina serà la seua finalitat un cop acabades?
Actualment, estan paralitzades a causa de les troballes de l’antic fortí que es van fer en la seua planta baixa I que han requerit un modificat de projecte I de la seua esmena I aprovació pertinent per part de patrimoni. Un cop superat aquest tràmit, tornarem a reiniciar la seua rehabilitació completa. Recordem, que la finalitat d’aquest espai, marcada pel mateix EDUSI, ha de ser sociocultural i/o turístic.

Els clubs s’han queixat de la mala qualitat del parquet del pavelló i de l’escassa inversió des de fa anys en esport per part del consistori. Els nous pressupostos, contemplen alguna actuació important en matèria esportiva?
Per part de la regidoria d’Esports i del mateix regidor, Jose Chaler, s’estan buscant fòrmules per tal de buscar espais alternatius on practicar esport al mateix temps que s’estan provant diversos productes en el parquet perquè disminuïsquen de manera significativa les deficiències que presentava. Igualment, l’Ajuntament ja ha requerit a l’empresa que el va instal·lar les accions pertinents.

El cobriment de la pista Sant Sebastià va ser aprovat als pressupostos participatius, però no s’ha fet en intentar incloure’ls al Pla Edificant i quedar descartat per conselleria. Perquè no es va fer amb recursos municipals?
Aquesta és una altra de les nostres lluites. Sí que és cert que en l’última comissió vam aprovar el vistiplau de la conselleria d’educació per a escometre una sèrie de millores en el CEIP Sant Sebastià per valor de 400.000€, aproximadament, inclosos íntegrament en el Pla Edificant. En la visita que el director general va fer-nos fa unes setmanes, vam parlar precisament d’aquest tema per veure com el podíem desbloquejar de manera exitosa per totes les parts implicades.

En la part industrial, estan escometent millores en els polígons existents. Donen per perdut el sol industrial a Soterranyes?

Soterranyes no l’hem donat ni el donem mai per perdut. Estem parlant d’un sol que és propietat municipal, adquirit per un préstec de l’estat a interés 0% i que el 2022 serà liquidat per complet. L’Ajuntament ja ha oferit aquests terrenys a la Generalitat Valenciana i l’estat. Tot i això, el paper de l’Ajuntament, com a mediador, tampoc l’hem de perdre de vista. Busquem i estem oberts a rebre ofertes d’empreses interessades en instal·lar-se en la nostra ciutat i en aquest sol públic.

El mercat municipal té goteres i també necessita una actuació. Ho tenen previst per al 2020?
Tenim en consideració les qüestions que els i les paradistes del mercat ens han traslladat respecte a la problemàtica de les goteres. Intentarem en el pressupost del 2020, escometre aquestes intervencions.

Com alcalde, què desitja per a l’any que acabem d’encetar?
Com a Alcalde només puc desitjar tres coses. Treball, oportunitats i salut. Amb aquests tres elements, Vinaròs tindrà la capacitat per seguir oferint el millor de sí mateixa. No només als seus veïns i veïnes, sinó també a la gent que ens visita. Aquesta legislatura serà dura, però també apassionant i il·lusionant per les oportunitats i reptes que se’ns plantegen. Espere, doncs, que tota la corporació, de manera unànime, puguem encarar aquests reptes de manera conjunta, sense distincions de color ni ideologia política. Vinaròs ha d’estar sempre, per damunt de tot.

Comparteix

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies