

El sector industrial creix a l’Ebre 2,8 punts el segon trimestre del 2017
DALT DEL SÉNIATORTOSA 21 setembre, 2017 Vinaròs News

NOTA DE PREMSA
La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELIR) del Campus Terres de l’Ebre de la URV ha presentat aquesta tarda al saló de plens del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre, el Butlletí d’Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l’Ebre del segon trimestre de 2017. Per tretzè trimestre consecutiu ha crescut l’ocupació al territori, a més a més ha estat un creixement més marcat que el trimestre anterior, amb un augment del 3,0%, 0,5 punts percentuals més que el primer trimestre de l’any. Així, el nombre total d’afiliats a la Seguretat Social al segon trimestre del 2017 a les Terres de l’Ebre ha estat de 51.144, és a dir, 1.493 afiliats més que el segon trimestre del 2016.
Tots els grans sectors de l’economia han experimentat creixements positius en l’ocupació. Així el sector serveis creix a un ritme superior respecte al mateix trimestre del 2016 (3,1%), cal destacar la notable recuperació de la construcció, que aquest segon trimestre ha evolucionat a un ritme interanual del 5,3% amb un increment de 3,5 punts percentuals respecte el mateix trimestre l’any anterior; mentre que la indústria ha evolucionat a un ritme de 2,8 punts percentuals, el que contrasta amb el creixement negatiu dels dos trimestres anteriors; finalment el sector primari ha crescut a un ritme interanual de 0,2 punts. “És una bona notícia constatar el creixement del sector indústria, ja que és un sector clau per al funcionament econòmic del territori i la seva estructura”, apunta el director de la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, Juan Antonio Duro.
Per comarques s’observa un comportament més positiu respecte al segon trimestre del 2016 pel que fa a l’afiliació. Així es detecta una evolució positiva interanual en tres de les quatre comarques, al Montsià, al Baix Ebre i a la Terra Alta, amb un augment de 5,2, 3,0 i 1,6 punts percentuals respectivament; enfront la davallada de 3,7 punts de la Ribera d’Ebre. Pel que fa a l’evolució de l’ocupació dels 21 municipis ebrencs analitzats (els de més de 500 cotitzants), hi ha hagut una recuperació prou generalitzada. On més ha crescut l’ocupació ha estat al Perelló, un 11,3%, seguit de Deltebre amb 8,4 punts percentuals més que el període anterior. En terme sectorials, construcció, turisme i serveis empresarials estarien en gran mesura al darrera d’aquesta evolució.
Nova davallada rècord de l’atur
D’acord amb les dades subministrades pel departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, l’atur registrat ha continuat caient amb força durant el segon trimestre del 2017. De mitjana mensual trimestral, el nombre d’aturats s’ha situat en 10.034, és a dir, 1.513 menys que el trimestre anterior i 1.877 menys que en el segon trimestre del 2016. En termes relatius, aquesta disminució ha suposat una caiguda del 15,8%. Així es manté la tendència descendent per quinzè trimestre consecutiu, i se situa en el rècord històric de disminució de l’atur de la sèrie. Aquesta caiguda de l’atur s’ha accelerat a un ritme superior que el trimestre anterior a les quatre comarques. Destaca la Terra Alta amb una davallada de 17,5 punts percentuals, seguida del Baix Ebre amb una davallada de 16 punts percentuals, el Montsià amb 15,5 i la Ribera d’Ebre amb una davallada de 15,1 punts percentuals.
Seguint amb la tendència dels trimestres anteriors, la caiguda de l’atur registrat (-15,8%) s’ha intensificat tant entre els homes (-20,8%) com entre les dones (-11,0%), ambdós grups a un ritme superior que el trimestre anterior, en 2,7 punts percentuals l’atur masculí i 4 punts el femení. Fixant-nos ara amb l’atur per edats, observem que aquest mostra una trajectòria descendent en tots els trams, excepte en els cas dels d’entre 60 i 64 anys. El col·lectiu que hi ha contribuït més ha estat els de 35 a 44 anys.
La caiguda de l’atur ha estat generalitzada en tots els nivells de formació, inclosa la del col·lectiu amb estudis primaris incomplets. Un cop més, el col·lectiu amb educació general-estudis secundaris és el que més ha contribuït a la caiguda de l’atur aquest segon trimestre de 2017; i continuen sent poques les contractacions de treballadors amb estudis superiors. “Aquestes dades evidencien un cop més la necessitat d’aprofitar el capital humà del territori creant llocs de treball d’elevada qualificació en el model productiu ebrenc i evitar així la fuga de talent”, apunta Duro.