Vinaròs News

Històries d'avui en dia

Vora l’Ebre: A la fira de la terrissa, tot segueix igual Vora l’Ebre: A la fira de la terrissa, tot segueix igual
J.FERRÉ VERGE  Fa uns mesos em vaig trobar a Mn. Toni Borràs el rector de la parròquia del meu barri a Amposta però també rector de... Vora l’Ebre: A la fira de la terrissa, tot segueix igual

J.FERRÉ VERGE 

Fa uns mesos em vaig trobar a Mn. Toni Borràs el rector de la parròquia del meu barri a Amposta però també rector de la parròquia de la Galera, el poble del meu naixement. Com a bon capellà té l’empatia necessària per a ser amic de tothom i així aconseguir que li expliquin (fora del confessionari, es clar) fets (i algun secret) de les persones que conformen el seu cercle de relacions.

Aquell dia Mn. Toni (que és com se’l coneix popularment) em va dir que per a la XXIX edició de la Fira de la Terrissa de la Galera hi hauria novetats. La principal seria que l’Ajuntament se’n faria càrrec de l’organització en detriment de l’associació lo Cadub (sic) que era l’entitat que ho anava fent des d’un bon començament. Fins on he pogut esbrina sembla que sí que l’Ajuntament se’n va fer càrrec de l’organització d’aquest any,  però després del que vaig poder veure no hi vaig notar canvis substancials  respecte a l’edició de l’any anterior.

Durant la meva visita a la fira i en arribar als estands institucionals situats a un lloc preferent de la mateixa vaig veure les mateixes cares de sempre mentre l’alcalde anava d’aquí cap allà fent de relacions públiques més que supervisant els detalls l’esdeveniment.

El president del Cadub era qui, com sempre, semblava ostentar la representació més institucional. El vaig saludar i em va dir que ‘sobretot escrigués bé del poble’ i jo, amb una mica de sorna li vaig respondre que ‘si volien que escrigués bé, m’haurien de pagar…’. No puc escriure bé si les coses que veig no m’agraden.

Vam continuar el recorregut per la fira i vaig anar saludant ceramistes que ja fa uns quants anys que venen a la Galera com ara Alfonso Góngora de Úbeda (Jaén) que em va ensenyar una preciosa i gran gerra de més d’un metre d’altura que portava impresa la lletra de Maditerráneo de Serrat així com dibuixos relacionats amb la cançó. Una de les millors peces de la fira, sense cap mena de dubte. Fins i tot em va insinuar que l’havia adquirit una persona del poble…

A partir del lloc conegut com els 4 Cantons on tradicionalment s’acabaven els estands del carrer Major, aquest any hi havia una novetat (de les poques que vaig poder constatar). A partir d’allí se situaven els estands vinculats amb el comerç local i d’altres que també porten anys acudint a la fira i que en edicions anteriors es situaven al carrer Bancal de les Melques.

Com a actes complementaris de la fira pròpiament dita hi ha hagut concerts fets amb instruments de terrissa, xerrades sobre la terrissa de la Galera i Miravet, tallers d’iniciació a la terrissa per a menuts i grans i una mostra i tast gastronòmic amb cuina de fang, és a dir, cuit amb utensilis elaborats amb fang.

Un any més he trobat a faltar Joan Cortiella l’únic mestre terrisser del poble i descendent d’una de les famílies de terrissaires locals. Pensava que si aquest any organitzava la fira l’Ajuntament es podrien resoldre les diferències que comporten la no presència a la fira des de fa un grapat d’anys.

Tampoc s’ha recuperat el país convidat, així com la biennal de ceràmica Vila de la Galera que es van perdre amb de la pandèmia de 2020.

I ja per acabar fer menció a la persona que va inaugurar aquesta XXIX edició de la Fira de la terrissa de la Galera. Un any més i per no perdre la tradició s’ha convidat a un càrrec del partit que governa al poble. Aquest any ha estat Anna Erra, presidenta interina del Parlament de Catalunya i que va substituir a Laura Borràs per motius coneguts per tothom.

Vídeo i fotos del primer dia de la XXIX Fira de la Terrissa a la Galera

«Mediterráneo» de Serrat, en un gerro

Comparteix

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies