Vinaròs s’adhereix a AVAMET, però sense el suport de tres grups de l’oposició
VINARÒSVINARÒS MAIL 31 juliol, 2022 Vinaròs News
EMILI FONOLLOSA
L’aprovació de l’adhesió a l’Associació Valenciana de Meteorologia Josep Peinado AVAMET el passat ple ordinari de juliol, celebrat per l’Ajuntament de Vinaròs aquest dijous a la tarda, va necessitar prop d’una hora de debat, ja que no va ser recolzat per tres dels grups de l’oposició, esgrimint diversos arguments.
L’alcalde Guillem Alsina va explicar que des del 2018 a Vinaròs hi ha hagut intensos episodis de pluges torrencials i des de la brigada municipal i la Policia Local s’ha sol·licitat diverses vegades disposar d’una estació meteorològica pròpia. D’aquesta manera, va dir Alsina que “ha sorgit l’oportunitat de formar part d’AVAMET i hem considerat que és adequada”.
Van votar a favor PSPV, Compromís, TSV i l’edil no adscrit, mentre que PP, PVI i C’s van votar en contra. Aquesta adhesió suposa la compra d’una estació meteorològica, amb un cost d’entre 500 i 900 euros i la signatura dun conveni entre les dues entitats, amb 100 euros daportació anual. AVAMET assessorarà sobre el model a adquirir i el lloc d’instal·lació. Les dades es publicaran a la web d’AVAMET i l’ajuntament aportarà cent euros anuals com a membre de l’associació.
Juan Amat, portaveu del PP, va assenyalar entre altres coses que a l’expedient administratiu només consta una instància d’octubre del 2021 que presenta AVAMET sol·licitant l’adhesió, i res sobre l’interès de la Policia Local i la brigada municipal per tenir una estació meteorològica. “Si l’ajuntament vol una estació meteorològica no sé per què no en té” va dir afegint que “no cal subscriure aquest conveni i fer-se soci d’aquesta associació privada sense haver explorat abans la possibilitat de fer-ho a través d’organismes públics com AEMET, amb més competències i més mitjans”.
Així mateix, Amat va apuntar que l’informe de secretaria deia inicialment que l’Ajuntament no té competències per fer-ho, i que perquè aquest informe fos finalment favorable, l’equip de govern va modificar la seua proposta apuntant com a argument que formar part d’aquesta associació es feia “per a millorar la seguretat ciutadana i gestionar millor els fenòmens meteorològics”. El secretari de l’Ajuntament va aclarir que no va rebre pressions i que la perspectiva de la prevenció davant dels fenòmens meteorològics dóna competències a l’Ajuntament per discutir i aprovar aquest punt o no.
El PVI, a través de la seua regidora portaveu María Dolores Miralles, va destacar que “no cal fer aquesta despesa” per haver-hi altres estacions meteorològiques a la localitat que ja donen aquestes dades en temps real. També va preguntar “on és l’estació meteorològica que es va instal·lar el 2010 a l’Ajuntament”, després de signar el consistori un conveni amb l’institut Leopoldo Querol per gestionar-la.
Alsina va remarcar que es tracta d´adherir-se a una associació valenciana que té convenis amb moltes poblacions de tota la Comunitat. Així mateix, va dir que desconeixia si encara hi ha l’estació meteorològica instal·lada el 2010, “però si hi és, els sistemes informàtics seran obsolets”.