

Quina relació té la premiada pel·lícula “Marco, la verdad inventada” amb la Sénia i Ulldecona?
DALT DEL SÉNIALA SÉNIAPENSAMENTSULLDECONAVINARÒS MAIL 30 març, 2025 Vinaròs News

PACO ITARTE
Ja heu vist la pel·lícula “Marco, la verdad inventada? Us explico ara quina relació té a veure aquesta pel·lícula amb la SÉNIA i amb ULLDECONA.
El cas d’Enric Marco Batlle és un dels fraus més sorprenents de la memòria històrica recent a Espanya. Marco va ser president de l’Amical de Mauthausen, una associació de supervivents dels camps de concentració nazis i els seus familiars. Durant anys l’Enric Marco es va fer passar per un antic deportat. Tanmateix, la seua història era una invenció que es va descobrir gràcies a la recerca de l’historiador Benito Bermejo el 2005.
La farsa d’Enric Marco
Durant dècades, Marco va explicar que havia estat empresonat al camp nazi de Flossenbürg després de ser detingut per la Gestapo a França el 1941. A més, va donar nombroses xerrades i entrevistes per tota Catalunya on explicava la seua suposada experiència i denunciava els horrors del nazisme. A Ulldecona tenim constància que va fer una xerrada a l’Institut. Va arribar a presidir l’Amical de Mauthausen entre el 2001 i el 2005 i va ser condecorat per diverses institucions. No obstant això, Benito Bermejo va descobrir que Marco mai no havia estat deportat.
En realitat, durant la Segona Guerra Mundial, havia anat a Alemanya com a treballador voluntari dins del programa del règim franquista que enviava treballadors a la indústria de guerra alemanya i que fins i tot tenien dret a vacances pagades a Espanya.
La usurpació de la identitat d’ENRIC MONER
Entre les diverses falsedats de Marco, es diu que va utilitzar elements de la vida d ‘ ENRIC MONER I CASTELL un català que sí que va ser deportat a camps nazis. Moner va ser capturat i enviat al camp de Hradischko, una presó-camp nazi a l’actual Txèquia, i després va passar per diverses presons fins a ser alliberat el 1945. Marco hauria incorporat detalls de la vida de Moner a la seua pròpia història per fer-la més creïble. Este personatge real que si va ser l’ Enric Moner, va ser company de captiveri i de penúries al camp de Hradischko de l’ulldeconenc PEDRO RAGA CASTELL ( mort afusellat en una cuneta vora Praga) i del senienc JOSEP BENET PLA (va sobreviure).
D’este deportat senienc hem pogut localitzar fa pocs dies una “neboda/neta” (neta d’un germà), gràcies a la pàgina del Facebook “Gent de la Sénia”. Esta persona ens pot posar en contacte amb la filla de Josep Benet, que viu a Foix (França).
La seua caiguda pública
Quan Bermejo va revelar la farsa el 2005, Marco va haver de dimitir del seu càrrec a l’Amical de Mauthausen i va ser desautoritzat per historiadors, supervivents i institucions. Tot i que va admetre la mentida, va intentar justificar-se dient que la seua intenció era “mantenir viva la memòria de les víctimes del nazisme”. El cas d’Enric Marco es considera un dels fraus més grans en la reconstrucció de la memòria històrica de l’Holocaust i la Segona Guerra Mundial a Espanya. La seua història va inspirar el llibre “El impostor” (2014) del periodista Javier Cercas, que analitza la seua figura des d’una perspectiva psicològica i social. I bé, tot això ha vingut al cas pel fet que el MARCO el impostor, va usurpar la identitat del que va ser company de deportació dels nostres dos veïns l’ulldeconenc PEDRO RAGA CASTELL i el senienc JOSEP BENET PLA.
Pel que respecta a l’Associació “Amical de Mauthausen” de BCN, afegir que una de les fundadores va ser la ulldeconenca Lluïsa Miralles Forcadell ( vídua de Miquel Serra Grabulosa, deportat supervivent i encara continua la tasca divulgativa la seua filla , l’amiga Nathalie Serra Miralles. Un altre ulldeconenc, Lluís Reverté (fill del deportat Joan Baptista Reverté Vives (lo roig de Senalla) deportat mort) va formar part de la directiva. I encara, per mencionar gent del territori, perquè no fer-ho de la Montserrat Roig, autora de CATALANS ALS CAMPS NAZIS un llibre impressionant, una obra clau de la historiografia catalana i de la trajectòria de la filla de l’ulldeconenc Tomàs Roig i Llop, de la família dels “moranos”.