Preus alts en una campanya citrícola que és més curta que les anteriors
ALCANARDALT DEL SÉNIAVINARÒS MAIL 18 gener, 2023 Vinaròs News
JOAQUIM BUJ
L’arribada de l’any nou inicia la segona part de la temporada de cítrics centrada ara en la collita de la taronja, menys abundant a les Terres de l’Ebre que les clementines. La collita d’aquest fruit durant la present campanya s’ha acabat més prompte que en anys anteriors. Si normalment es perllongava durant quatre mesos (d’octubre a gener), en aquesta ocasió, abans de Nadal la major part de producció ja estava als magatzems i cooperatives del Montsià i el Baix Ebre.
Això suposa una menor producció i «aprofitaments baixos de la fruita, en part per les plagues i les temperatures càlides durant el 2022. Tot i això, la clemenules s’ha pagat a preus alts (un 20% més), entre 33 i 40 cèntims el quilo de clementina», explica el director de la Cooperativa Exportadora d’Agris d’Alcanar, Federico Tarazona.
En aquest aspecte, els productors canareus consultats pel Vinaròs News fan una valoració positiva del que portem de campanya, malgrat les pèrdues provocades per les plagues (sobretot l’aranya) i els factors climatològics, que afecten la qualitat i la duració de la fruita en òptimes condicions. De cara a la segona part de la temporada, dedicada a la taronja, els productors estan a l’expectativa «dels preus que es paguen i les vendes fora, a més de la climatologia», indica Tarazona.
La Cooperativa d’Alcanar produirà unes 22.000 tones de cítrics, els quals es comercialitzen als principals mercats de la Unió Europea. Igual que altres empreses, com Fontet o Cítrics La Canareva, la fruita s’exporta a Alemanya, Gran Bretanya, els països escandinaus i França. La Cooperativa disposa de 150 treballadors per a la clementina i 80 treballadors a partir de gener.
Es preveu que hi hagi menys producció de taronja, però que tota la campanya citrícola a les Terres de l’Ebre sigui similar a la passada, en què la producció se situava al voltant de 195.000 tones de cítrics (145.000 tones de mandarina i 50.000 de taronja). A la plana del Montsià, cal destacar l’increment de quilos a la zona de Santa Bàrbara que recupera una collita «normal» després de la mala campanya que es va patir l’any passat. La situació a la veïna comarca del Baix Ebre és semblant a la descrita pels pagesos i productors d’Alcanar.
IVA
Respecte a com pot afectar la rebaixa de l’IVA als aliments, els citricultors es mostren escèptics i creuen que no farà augmentar massa les vendes. «El consumidor no serà conscient que l’IVA ha baixat. El preu de venda no depèn només de l’IVA, hi ha més factors que el determinen», apunten Federico Tarazona i Òscar Navarro, gerent de La Canareva.
Aquesta jove organització de productors es va crear fa vuit anys a Alcanar, amb ganes d’emprendre noves fórmules de comercialització en venda directa de clementines i taronges (sense passar per cap intermediari), per fer-les arribar al consumidor amb les garanties que comporta la fruita fresca del camp a la taula. Tenen clar que no n’hi ha prou amb la citricultura i que cal diversificar el producte per sobreviure en el complicat sector primari. «Estem buscant alternatives, amb verdures i hortalisses, comencem a produir enciams i, per ara, no ens va malament», afirma el gerent.
Fotos: camps de tarongers d’Alcanar.