Vinaròs News

Històries d'avui en dia

Pregó de festes d’Alegria Adell Pregó de festes d’Alegria Adell
Bona nit i gràcies a tots (Alcalde, Regidors, Regidores, Reines, Dames i Cavallers) i a tots els presents per convidar-me aquesta nit tan especial... Pregó de festes d’Alegria Adell

Bona nit i gràcies a tots (Alcalde, Regidors, Regidores, Reines, Dames i Cavallers) i a tots els presents per convidar-me aquesta nit tan especial d’inici de les Festes. Especial perquè és la primera Proclamació de Reines, Dames i Cavallers.

M’agradaria explicar-vos com va ser la invitació per a realitzar el pregó. Era una tarda fa dues setmanes i portava tot el dia llegint documents per a preparar unes ofertes a Uganda i Costa Rica. De sobte rebo un WhatsApp, el qual deia:

“Hola. soc el Regidor de Festes. M’han donat el teu contacte i voldria fer-te una

pregunta directa: voldries ser la “mantenidora” de les Festes?”

Ho vaig llegir tan ràpidament que vaig entendre: “Si voldries fer el manteniment de les Festes?” Vaig pensar: “Però què és això?”

Ja no ho vaig tornar a llegir i vaig contestar: “No entenc molt bé en què puc ajudar-te. Jo em dedico a gestionar projectes de tractament d’aigües. Millor et crido més tard”.

Quan el vaig telefonar s’estava rient i em va dir: “De manteniment d’instal·lacions res de res. Que si t’agradaria ser “la mantenidora” de les festes?” Crec que va haver-hi dos segons de pausa i vaig dir: “Per descomptat”.

Sense cap dubte, és tot un honor per a mi compartir aquest moment amb tots vosaltres i entre les raons principals estan:

-Vaig nàixer aquí i em sento vinarossenca fins i tot havent viscut en infinitat de països pel meu treball. Cap altre país no és comparable amb la gent d’aquí, la nostra gastronomia i molt menys aqueixes meravelloses albaes que ens ofereix la nostra Mar Mediterrània.

-Perquè fa 37 anys jo també estava aquí, com a Dama Infantil pel Col·legi La Misericòrdia. Només tinc records bonics d’aquella experiència compartint les tradicions, com els nanos i gegants i el vestit regional i com de bé vam passar les festes totes les dames.

Tot i que des dels 18 anys ja no visc aquí a Vinaròs, no hi ha dia que no trobe a faltar veure la mar i la seua olor intensa. Un dels records que em segueix vaja on vaja és veure entrar les barques al port; mentre cursaven les ones, les gavines els seguien, la qual cosa suposava que havien tingut una bona jornada de pesca.

Viatges de treball i la meua vida a Madrid no sempre em deixen temps per a vindre a Festes. Així i tot, els records de xiqueta perduren perquè ens divertíem molt. Entre els records de festes estan:

  • Com anàvem davant de la traca fins a arribar a l’ajuntament,
  • Passar moltíssimes vesprades a la fira, amb atraccions com els autos-de-xoc, i…
  • Finalment, les revetlles. Allí quedàvem tots, allí la festa es traduïa en balls i riures fins a la matinada.

Cap als 9 anys jo volia ser advocada. Quan vaig entendre que calia memoritzar molts codis, vaig canviar d’idea rotundament. Finalment vaig estudiar Enginyeria a València, després Erasmus a Irlanda i finalment amb una altra beca per a un Màster a Londres. Amb 25 anyets, em trobava treballant a Londres, on em vaig especialitzar en tractament d’aigües.

Amb més de 20 anys d’experiència, la meua vida professional m’ha portat a viure i conèixer molts països d’Amèrica Central i del Sud, Europa de l’Est i l’Orient Mitjà. Alguns països com:

  • Aràbia Saudí, el qual el definiria com “difícil”; allí no és impossible fer res tot sola si ets dona.
  • Un altre com Bolívia (concretament a El Alto-La Paz) el definiria com “complicat”. La combinació de treballar patint “mal d’altura” no és la idònia.

Encara que parega una carrera professional molt interessant i completa, no ha sigut un camí pla per a res. Però la contínua curiositat, la persistència i un suport incondicional de família i amics m’han permés sobrepassar els obstacles que m’he anat trobant. El meu àmbit de treball, l’enginyeria i moltes altres pareguts, han sigut i continuen sent poc “equitatius”. Tanmateix a poc a poc amb l’ajuda de tots, la societat està canviant cap a la igualtat.

Fins ací es pot veure → amb la proclamació dels primers Cavallers

Ja per a acabar voldria parlar del medi ambient i la contaminació. No perquè creieu que estiga de “moda”, sinó perquè “tots” hem de cuidar aquest planeta (des d’institucions, governs, alcaldies, empreses privades i també nosaltres com individus). Xicotetes accions com reciclar, no malgastar aigua ni energia, no tirar fem, etc. poden ajudar moltíssim.

Per favor, no oblideu que no tenim PLANETA B, per la qual cosa hem de cuidar el PLANETA EN EL QUAL VIVIM.

GRÀCIES A TOTS!

https://www.vinarosnews.net/category/s-joan-spere/

El primer gran dia de festes de Vinaròs, en 92 fotos

Comparteix
Avatar

Vinaròs News

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies