L’Ajuntament de Morella aconsegueix una subvenció de 100.000 euros per a accions d’adaptació al canvi climàtic
MORELLA 2 octubre, 2024 Vinaròs News
L’Ajuntament de Morella portarà a terme quatre accions per a lluitar contra el canvi climàtic amb un pressupost de 106.000 euros. La primera d’elles pretén instal·lar fanals solars a la carretera des de Santa Llúcia fins a la zona d’autocaravanes. També s’adquirirà un vehicle elèctric per a la brigada municipal de les característiques necessàries per a les tasques que desenvolupen. Un altre projecte és renovar les portes de l’Escola Infantil per a millorar l’aïllament tèrmic del centre. Finalment, plantaran arbres en dues zones del poble.
Els diferents projectes s’acometran durant les pròximes setmanes i comptaran amb una ajuda de 100.000 euros dels Plans d’acció pel clima i l’energia sostenible (PACES) de la Generalitat Valenciana. L’Ajuntament de Morella aportarà els 6.000 euros restants del pressupost. Esta subvenció naix del pacte d’alcaldies contra el canvi climàtic i adaptar els municipis per a reduir les emissions de gasos contaminants entre altres mesures. La GVA va rebre més de 80 sol·licituds i n’ha acceptat menys de 20 entre les quals està Morella i altres pobles de la comarca dels Ports.
Bernabé Sangüesa, alcalde de Morella amb competències d’obres i espais verds, ha destacat que “es tracta d’unes accions que permetran reduir les emissions i el consum d’energia, així com la millora de l’entorn del poble i adaptar-lo a l’augment de la temperatura general generat pel canvi climàtic per tal de disminuir-la”. L’edil ha explicat que “pel que fa a l’accés a peu fins a la zona de caravanes, a la nit és perillós. Això se solucionarà amb la instal·lació de fanals, així com en 2025 també millorarem la zona d’autocaravanes junt amb altres cavis previstos per a potenciar-la”. “També és molt important la plantació d’arbres per a lluitar contra l’augment de la temperatura als entorns urbans” ha comentat el primer edil. Finalment, ha remarcat que “estos projectes els portarem a terme amb una ajuda de 100.000 euros de la Generalitat Valenciana que han aconseguit pocs municipis”.
Pel que fa a la instal·lació de fanals, es tracta de 35 punts de llum equipats amb panells solars fotovoltaics d’alta eficiència per a garantir l’eficiència energètica. La llum serà LED de 30 W per a proporcionar una il·luminació adequada, de baix consum i llarga vida útil. D’esta manera s’adaptarà el trajecte entre Santa Llúcia i la zona de caravanes amb un enllumenat homogeni i segur per a vianants i ciclistes. A més, el disseny dels fanals s’integrarà en l’entorn natural i paisatgístic de la zona. Amb esta mesura es preveu un estalvi d’emissions de CO2 de 1.517,67 quilograms a l’any.
Una altra acció és la compra d’un vehicle elèctric per a la brigada municipal com una mesura per a reduir les emissions de CO2 i estalviar en combustibles fòssils. Este tindrà les característiques necessàries per a desenvolupar les tasques habituals amb un remolc basculant. Es tracta d’un canvi que permetrà estalviar 4,39 tones de diòxid de carboni a l’any.
També s’ha projectat un canvi en les portes de l’Escola Infantil per a millorar l’aïllament tèrmic i, per tant, reduir la demanda energètica del centre. Este també reduirà tant les emissions de gasos contaminants, així com el consum de combustible de la calefacció.
L’última mesura plantejada és la sembra estratègica d’arbres en dues zones del municipi. La primera d’elles serà el camí que uneix els trams aeris de l’aqüeducte des de Santa Llúcia fins a la Pedrera. La segona zona és a l’exterior de l’IES Els Ports. Es tracta d’un total de 100 arbres distribuïts de manera uniforme. Esta mesura és una manera molt eficaç de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic; s’espera una absorció anual de CO2 de 2.700 tones a l’any. A més d’absorbir CO2, els arbres també tenen altres beneficis per al medi ambient, com ara prevenir l’erosió del sòl, regular el cicle de l’aigua i proporcionar hàbitat per a la fauna silvestre, així com zones d’ombra per a la ciutadania.