Jordi Savall i Carlos Núñez protagonitzen el 23 Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola
PEÑÍSCOLAQUÉ PASSARÀ ? 9 juliol, 2018 Vinaròs News
NOTA DE PREMSA
El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport,Vicent Marzà, ha presentat la programació de la 23a edició del Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, junt a la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete; el diputat de Cultura de la Diputació de Castelló, Vicent Sales; l’alcalde de Peníscola,Andrés Martínez, i el director artístic del festival, Leonardo Marqués.
Aquesta edició, organitzada per l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Peníscola, tindrà lloc de l’1 a l’11 d’agost al castell i la platja Nord de Peníscola. Consta de dotze propostes musicals, entre les quals destaquen dos caps de cartell com són Jordi Savall i Carlos Núñez. Les propostes es componen de set grans concerts, dos espectacles gratuïts per a públic familiar, el tradicional piromusical i l’activitat “Arrima’t a la música barroca”.
El conseller Vicent Marzà ha destacat que “enguany s’ha perfilat un cartell excepcional. Per fi hem aconseguit comptar amb un referent indubtable de la música antiga i barroca com és Jordi Savall. Vam aconseguir que vinguera a l’Auditori de Castelló fa uns mesos i l’acollida de públic va ser rotunda. Poder-lo dur també ara a Peníscola ha estat perfecte, perquè Savall és un imprescindible de la música antiga i barroca i un primer espasa de la viola de gamba”.
D’altra banda, el conseller Marzà s’ha referit a Carlos Núnez com “la nostra aposta per a obrir el festival també a la música d’arrel popular. Núñez és un gran coneixedor de la música celta, capaç de barrejar-la amb les músiques del món”.
A més s’ha destacat com a novetat d’aquesta edició la programació de dos espectacles gratuïts per a públic familiar, que tenen com a objectiu fidelitzar nous públics. “Aquesta és una de les apostes de la línia cultural que estem duent a terme des de la Generalitat: donar a conéixer les nostres propostes a públics més amplis, democratitzar la cultura i, en aquest cas, fer més extensiva la música antiga i barroca a tot el món”, ha remarcat el conseller Marzà.
Un dels espectacles és dels alacantins La galeria del claroscuro i acosta els espectadors a la vida i l’obra de Johann Sebastian Bach; l’altre és una proposta musical de Delirium Música i Pilpira Teatro, que fan una aproximació a la música del compositor de música barroca Domenico Scarlatti.
Les entrades dels set grans concerts poden adquirir-se de manera anticipada a partir del 10 d’agost en www.entradas.com. Tots els concerts de pagament tenen un preu de 12 €, i l’abonament dels set concerts, 70€.
La programació del festival
La programació d’aquesta 23a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola combina propostes de proximitat amb grans noms internacionals i, per primera vegada, incorpora dos espectacles familiars: ‘Johann Sebastian Bach, la vida boja d’un ogre genial’, el dia 1 d’agost, i ‘Domenico Scarlatti, antiguos mitos y sombras’, el dia 6. Els dos són gratuïts.
A més, aquest any tornen el dia 1 i el dia 6 d’agost les activitats d’animació i difusió del festival a la platja Nord de Peníscola, sota el lema “Arrima’t a la música barroca”, que donen a conéixer al públic les activitats i propostes musicals del festival.
Sens dubte, els dos espectacles més esperats d’aquesta edició són el gallec Carlos Núñez i el català Jordi Savall. El concert de Carlos Núñez, el dia 7 a les 22.30, amb ‘Cantigues, tradició medieval’, se centrarà en un programa dedicat íntegrament a les cantigues, amb reproduccions d’instruments medievals, construïts i interpretats des de la saviesa de la música tradicional.
El dia 8 d’agost serà el torn de Jordi Savall, que portarà l’espectacle ‘Diàlegs i improvisacions. D’orient a occident i de l’antic al nou món’, concebut com un diàleg intercultural, una elecció molt personal de músiques que ens captiven per la seua tendresa i bellesa, i també per la seva capacitat de diàleg i d’harmonia.
Pel que fa als grans espectacles programats, entre les propostes més pròximes cal esmentar Capella de Ministrers València, un grup referent de la investigació musicològica que conjuga el rigor històric i la sensibilitat musical i que portaran a Peníscola l’espectacle ‘Chiaroscuro. Llums i ombres del barroc espanyol’, el dia 3 d’agost .
També de València venen Harmonia del Parnàs, grup que interpreta obres anteriors a 1800 amb instruments i criteris històrics, respectant les particularitats estètiques i teòriques de cada lloc i període concret. En aquesta ocasió, posaran en escena l’espectacle ‘Ícaro del amor’. Música espanyola del segle XVIII “a la moda” que tindrà lloc el dia 10 d’agost.
Des d’Aragó, Al Ayre Español portaran l’espectacle ‘Flauto Veneciano’, que clourà el festival el dia 11 d’agost i és una proposta íntegrament per a flauta dolça amb peces de Vivaldi i Antonio Marcello.
Quant a les propostes internacionals, The Royal Baroque és una formació femenina integrada per excel·lents intèrprets, procedents de Finlàndia, Noruega, Grècia, Polònia i el Regne Unit, que portaran fins al nostre territori el dia 4 d’agost el concert ‘Italian Stravaganzza. L’art del duel: de la terra al cel’, un programa de música italiana que integra patrons harmònics barrocs i sonates extravagants.
Des de la República Txeca arriba el grup vocal i instrumental Ensemble Inégal, que s’ha especialitzat en la música que va des del Renaixement fins al Romanticisme i que en aquesta ocasió posaran en escena a Peníscola peces de Vivaldi, el dia 9 d’agost.