ASSOCIACIO CULTURAL JAUME I
Hem estat confinats a casa durant dies i mesos interminables, que hem aprofitat per fer neteja de papers vells i de neteja general i també per vore pel·lícules i rellegir uns llibres que moltes vegades, per falta de temps, o per falta de memòria, teníem semi-oblidats. Entre aquests últims cal esmentar “Els fundadors del regne de València” d’Enric Guinot on l’autor explica de manera clara i senzilla el veritable origen dels primers repobladors del regne de València i de quina llengua parlem els seus descendents.
Per això l’autor s’ha valgut de mes de 20.000 persones amb noms, cognoms i procedència, que van repoblar el nostre regne entre el 1238 i el 1400 i explica també, on van anar a parar aquestes persones i la seva procedència. Es pot concloure amb la seva lectura que el País va ser repoblat per catalans, provinents de totes les comarques i en menor proporció per aragonesos i navarresos.
Com diu Ricard Pérez Casado en la seva introducció “A diferència d’altres pobles que busquen el seu origen en un passat remot, en les boires antigues o fins i tot en la nit de la prehistòria, els valencians hem tingut la sort- almenys aquesta- de disposar d’una acta del nostre naixement col·lectiu datada i verificable, situada en un temps històric i no en el territori potser fascinant però al capdavall inconsistent del mite. Però al marge d’aquestes utilitzacions interessades del passat, que comencen ja en la mateixa edat mitjana, la formació del poble valencià té un caràcter històric objectiu: es la creació del regne de València, com a conseqüència al seu torn, de la conquesta i de la repoblació catalano-aragonesa.
En definitiva, com a poble, no som descendents del colonitzats, sinó d’aquells colons que arribàvem al nou regne provinents d’Aragó i sobretot de Catalunya”.
La manipulació històrica, pretenia rebutjar aquesta realitat històrica, sovint manipulant i tergiversant-la, amb la finalitat de fomentar el secessionisme lingüístic, social i cultural.
Per sort, i gràcies a aquest llibre, varem poder conèixer els noms i els cognoms dels 17 primers pobladors cristians del nostre poble Els cognoms son: Berthomeu, Bertholomei, Botarell, Cabrera, Daudé, Desmàs, Ferré, Forner, Masquefa, Mestre, Montclús, Piera, Pujalt, Rovira, Torres, Villalbí i Xaler. Molts d’ells de plena vigència actual. I així fins a més de 20.000 en tot el País Valencià.