El “parte” del temps: mestral a partir de dimarts amb ràfegues de 70 km/h , més fortes de la via cap amunt
EL PARTE DEL TEMPSVINARÒS 19 novembre, 2023 Vinaròs News
SEBASTIÀ BAS
Molt bon dia a la vila del pingüí, diumenge, com podeu imaginar la droperia es seria.
Ahir màxima de 18.5 a les 15.00 hores.
Esta matinada mínima de 10.00 a les 5.31.
Ara, 10.12am tenim 17.6 graus, humitat del 75%, baròmetre estable als 1024.0 hPa, vent en calma, tot en ordre. La mar també en calma, onades de 0.3 metres i l’aigua a 16 graus.
I sembla que aquestes bones hores s’acaben per fí. Demà baixa la temperatura com ja fa dies que assenyalen els models. Dimarts ho notarem ben clarament i dijous encara una mica més de rasca de la bona. No serà un fred d’hivern pero algo es algo.
Dissortadament no donen pluja en tota la propera setmana. Lo que si que donen i sempre ho encerten es vent, mestral prou fort a partir de dimarts amb ràfegues de 70 km/h , més fortes de la via cap amunt. Dijous amainaria. La mar també s’embolicaria a partir de dimarts amb onades sobre el metre prop de la costa i més fortes mar endins. La situació marítima es perllongaria per lo menos fins divendres.
SERMÓ SOBRE ELS NÚVOLS
Avui parlarem dels núvols, que son un conjunt de gotetes d’aigua o de cristalls de gel que van per l’atmosfera com ànima en pena segons com bufe lo vent.
Els núvols es diferèncien de les boires en que aquestes últimes van arran de terra. Caldria diferenciar entre núvols baixos i boires altes, pero això es com lo de l’ou i la gallina, que cadascú pense lo que li done la gana.
Els núvols, com podreu imaginar, no son tots iguals, i per això la gent entesa en la matèria, (gent generalment amb poca feina, com un servidor) pos haiguen fet varietat de classificacions.
La més obvia es per la forma on tenim els cirrus (que en llatí vol dir ris, rinxol, o sigue com lo monyo encaragolat), que tenen forma fibrosa i están formats per cristalls de gel, estan a molta altura i a cops tenen forma de ploma .
Després tenim els estrats, que com lo nom indica formen capes prou gruixudes i no es formen a tanta altura.
A continuació vindrien els cúmuls, que es formen encara a menys altura. Son densos i de base plana, de forma prou globulós que recorda una coliflor.
Finalment tenim els nimbes (en llatí pluja o tormenta), també nomenats núvols de desenvolupament vertical, que fan això mateix, creixen molt i prou ràpidament en altura, i son els que porten plujes, tronades, pedregades etc.
A partir d’aquesta classificació la cosa es complica una animalada, es poden fer tota classe de combinacions entre ells, cumulonimbus, cirroestrats, estratocumuls….. un no acabar, hi ha de tot com a casa Angel Giner.
Ja en parlarem mes detingudament d’aquests temes que hi ha tela per un tubo.
Un altra manera de classificar-los es per l’altura..Així tenim núvols alts (cirrus i companyia), mitjans (altoestrats, altocúmuls…) i baixos ( nimboestrats, estratocúmuls…).
Per acabar per avui direm que les estel.les dels avions també son considerats núvols i com a curiositat direm que donen prou idea de com està el pati per aquelles altures per on volen els avions. Si veieu que es mantenen prou definides i no perden la forma, senyal de poca inestabilitat. Si van perdent la forma, es recargolen o s’esfilagarsen, meneo a la vista (com passava ahir i avui). A les grans altures de l’atmosfera es on es cuina tot lo bacallà meteorològic i això ens pot donar una petita idea de per on van els trets.
Apa, podeis irt en pas.
Fins demà, petonets😘😘😘
AHIR:
El «parte» del temps: Es confirmen els canvis, dilluns conençarien a baixar les temperatures