El CEIP Jaume I de Vinaròs participa en l’Eramus+ amb centres de Bolònia, Croàcia i Reykiavik
ENSENYAMENTVINARÒS 14 novembre, 2024 Vinaròs News
CEIP JAUME I
El CEIP Jaume I de Vinaròs, després d’un any d’elaboració del projecte Erasmus+ i posterior aprovació per part de l’Agència Nacional Sepie, ha participat en aquesta proposta d’innovació pedagògica amb caràcter europeu per a la internacionalització de les llengües, portant a terme diferents activitats prenent com a objectius fonamentals promoure la mobilitat educativa de les persones i els col·lectius, així com la cooperació, la qualitat, la inclusió, equitat, l’excel·lència, la creativitat i la innovació a nivell de les organitzacions i les polítiques a l’àmbit de l’educació i la formació.
Un grup de mestres d’aquesta escola ha elaborat el projecte que porta per nom “Let’s play in Jaume I school. A school for everyone”. Aquesta iniciativa es troba en una primera fase de desenvolupament i les primeres activitats que s’han portat a terme han sigut mobilitats de formació en Bolònia (Itàlia), Croàcia (Split) i Reykjavík (Islàndia).
La primera mobilitat va tenir lloc a Bolonya (Itàlia), on dues mestres van realitzar un curs sobre metodologies actives anomenat “Innovative teaching methods for teachers and education staff”. Este curs va permetre a les docents participants un aprenentatge des d’un enfocament vivencial, pràctic i motivador, sobre metodologies com l’Aprenentatge Basat en Projectes, l’Aprenentatge Cooperatiu, l’Aprenentatge Basat en el Joc, l’Aprenentatge Centrat en l’Alumne, entre altres. Tots els mètodes d’ensenyament, les activitats i dinàmiques de classe es centraven en crear un bon clima d’aula promovent el treball en equip i l’adquisició de la competència comunicativa en la llengua anglesa.
En segon lloc, dos dels mestres participants realitzaren la seua formació Erasmus+ a Split (Croàcia), on l’objectiu era la millora de la competència lingüística en anglès mitjançant les noves metodologies i el joc com a eix fonamental del procés d’ensenyament i aprenentatge, aprofitant a més l’entorn cultural i natural proper per dur a terme les classes de forma lúdica i motivadora.
Tot allò après engloba una formació del professorat de gran interès, ja que l’aprenentatge de les llengües és un assumpte de vital importància al Jaume I, atès que cada any reben alumnat amb desconeixement de la llengua vehicular d’ensenyament. És per això, que aquesta experiència de formació docent s’extrapolarà per aplicar-la amb l’alumnat nouvingut que acull l’escola, així com també es duran a terme experiències educatives aprofitant l’entorn de la nostra localitat, és a dir, fent classes fora del recinte escolar.
Per últim, aquesta primera fase de formació va acabar amb l’arribada a Islàndia de dues mestres el passat mes de juliol, concretament a la ciutat de Reikjiavik, on varen realitzar el curs “Mindfulness and Meditation: well-being at school and life”, el qual es troba enfocat per a l’aplicació a l’aula amb tècniques que promouen l’atenció plena, a més de la cura personal i la salut mental.
Durant set dies i mitjançant dinàmiques actives, es varen adquirir les bases de la meditació i el Mindfulness, s’han fet dinàmiques a l’aula i s’ha mostrat com transmetre-les a l’alumnat.
Les activitats es van realitzar tant al centre de formació com als voltants, proporcionant una mirada més àmplia sobre les possibilitats que ofereix treballar amb aquest tipus de dinàmiques.
Aquesta formació rebuda ha estat traslladada a la resta de docents que formen part del Jaume I, gràcies a la realització de claustres pedagògics posteriors a la realització de mobilitats. A més a més, s’han emprat diferents canals de difusió, com ara el blog escolar per difondre a tota la comunitat educativa els avanços d’aquest projecte d’innovació, o la creació d’un “Erasmus+ corner” on l’alumnat ha pogut aprendre de forma manipulativa i lúdica diferents aspectes relacionats amb el projecte. Aquests aprenentatges han estat, bàsicament, sabers lingüístics i culturals dels diferents països on s’han realitzat les mobilitats de formació. Juntament amb aquestes iniciatives, s’han realitzat i es duran a terme en el futur diferents enquestes al claustre i l’alumnat per conèixer el punt de partida i el posterior impacte d’aquest projecte a l’escola.
De forma més dirigida i específica, les mestres participants han planificat activitats prèvies a les diferents formacions per activar els coneixements previs i poder així aprofitar els cursos impartits, convidant també a participar a tot el claustre amb la finalitat d’animar-los a formar part en les edicions futures del projecte encetat al curs 2023-2024.
Els mestres participants afirmen que “Viure una experiència Erasmus+ és molt enriquidor i beneficiós per a tota la comunitat educativa”. I és que, durant aquest nou curs 2024-2025 dues mestres més del Ceip Jaume I realitzaran una nova formació a Eslovènia; un job shadowing (aprenentatge basat en l’observació directa) en el qual les docents visitaran fins a cinc escoles d’aquest país amb la finalitat d’aprendre diferents metodologies per tractar la diversitat de forma inclusiva.