JOAQUIM BUJ
http://blocs.xtec.cat/jjoaquimbuj/
La Cisterna del Vall d’Alcanar ha acollit la XIV Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre dedicada a les festes populars ebrenques. Ha estat el marc ideal per a signar el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament canareu i el Museu de les Terres de l’Ebre per tirar endavant la recerca que s’està realitzant sobre la Festa de Sant Antoni al municipi. Ara, la comissió de la festa i el seu grup de recerca disposa d’un any per elaborar el treball d’investigació, que ja està força avançat.
El Museu, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) organitzaven la jornada, amb la col·laboració de l’Ajuntament, la Biblioteca pública Trinitari Fabregat, la Comissió de Sant Antoni i Lo Rafal d’Alcanar.
Cristina Reverter i Núria Balada, de la Comissió, explicaren que es vol inscriure la festa al Catàleg de l’Inventari Festiu de Catalunya i, després, declarar-la element festiu patrimonial d’interès nacional. Entre els actes singulars de la festa a Alcanar, està la Despertada, que realitza la Rondalla Verge del Remei, interpretant cançons dedicades al sant, a partir de les quatre de la matinada del dissabte al diumenge en què se celebra Sant Antoni al poble. La Rondalla i els veïns del carrer oferiren una mostra d’aquesta tradició, amb xocolatada inclosa, a la setantena de participants a les xerrades, això sí, canviant les quatre de la nit, per la mateixa hora, però a la tarda.
Una figura, en molts casos ja perduda, és la dels majorals, cabdal en el manteniment de la festa antigament. Estan documentats també a la festa de Sant Antoni, a Alcanar, i altres festes, tant a l’Ebre com al Maestrat.
El filòleg i gestor cultural, Jordi Bertran, a la conferència marc parlava de dos vèrtex a les festes de les Terres de l’Ebre que Sant Antoni d’Alcanar comparteix amb les festivitats d’altres llocs del territori: la jota i les bandes de música. Bertran també parla d’un tercer vèrtex de les festes ebrenques com són les diverses modalitats de celebracions amb bous, centrades, sobretot, al Baix Ebre i el Montsià.
La jornada es complementava amb l’exposició fotogràfica ‘La festa a les Terres de l’Ebre. Una mirada creativa i contemporània’, a càrrec de Rosa Arques, amb instantànies de festivitats a la Cava, Jesús, Gandesa i Godall.
També es projectà un documental inèdit del NODO realitzat el 1949, on apareixen imatges de les festes de Sant Antoni i de les Quinquennals d’Alcanar, presentat per Joan B.Beltran.
La propera edició de la Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre se celebrarà a la Ribera d’Ebre.