Alta participació en la Ia edició de la Fira de l’Ovella i la Cabra de Vilafranca
VILAFRANCA 7 maig, 2024 Vinaròs News
La primera edició de la Fira de l’Ovella i la Cabra ha estat tot un èxit. Aquest esdeveniment, que va tindre lloc el passat cap de setmana, ha sigut possible gràcies a la col·laboració de persones, entitats i a l’Ajuntament de Vilafranca. “Volem destacar l’alta participació en tots i cadascun dels actes, i quan dic alta ho dic de veritat, ja que no esperàvem ni la meitat” afirma Emilio Pons, un dels organitzadors de la fira.
La ideació d’aquesta fira va començar amb una conversa entre els vilafranquins Anna Gomar i Emilio Pons, que van compartir les seues inquietuds respecte al treball del camp i a la proximitat amb els productors de la zona. Anna, que és veterinària i treballa en l’àmbit agrari municipal, va oferir la seua experiència en fires i esdeveniments similars, i a ella es va anar sumant més gent al projecte, aportant els seus coneixements i recursos.
En aquesta primera edició, la presència dels productors va ser molt destacada, tot i que inicialment van ser programats més, alguns van cancel·lar la seua assistència per altres compromisos. Malgrat això, la fira va comptar amb la participació de diversos productors i productores com Mila, de Cabritillo del Mestrazgo; Maribel, des de Culla en fruits secs; Marta, ramadera de cabres de la Formatgeria la caseta d’Espadà; la jove parella del celler de Mirambel Casa Masas; Antonio del celler Tierra del Maestrazgo des del Mas de las Matas; i Lorena amb els seus formatges de Vilafranca, que compartia espai amb el forn de Lupi. Tots ells van agrair la bona acollida del públic vilafranquí.
Quant a les activitats, es van fer diverses propostes. Primer va tindre lloc una exhibició de gossos de rabera amb Juli Bayot, qui va presentar les seues 5 gosses i va mostrar com treballen junts. Després, es va fer un menú de pastor inspirat en el territori amb la col·laboració directa del cantant Xavi Sarrià. A la vesprada el Mas la Llum, del Matarranya, va impartir un taller de llana, on les persones assistents van poder treballar la llana i posar en valor aquest producte. Per acabar la jornada del dissabte es va fer un bureo amb la rondalla de Vilafranca i amb torradetes de km0 a càrrec de L’Escudella. Finalment, el diumenge l’activitat programada va ser la projecció d’un documental al cinema de la Casa Social titulat “Mujeres de viento, tierra y ganado”. Totes aquestes activitats van tenir una gran participació, fins i tot, va sorprendre la presència de Maria Diago, una reconeguda crítica gastronòmica.
Per acabar, es va organitzar un sorteig de productes aportats pels mateixos productors, d’una jornada de pasturatge guiat i d’una inscripció a una escola de cuina local, que va completar una jornada plena d’èxit i satisfacció per a tots els implicats.