

Alcanar, Amposta i la Ràpita ‘s’encenen’ pels drets humans
ALCANARALTRES POBLESAMPOSTADALT DEL SÉNIALA RÀPITAVINARÒS MAIL 16 gener, 2022 Vinaròs News

JOAQUIM BUJ
Alcanar, Amposta i la Ràpita s’han “encés” aquest dissabte pels drets humans. Catalunya i el País Valencià s’han incorporat al projecte ‘Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània. Un cant pels drets humans’.
L’acció consistia en una encesa de pots de fum i bengales des de torres i talaiots costaners, a més de la lectura d’un manifest, que enguany era de Maria del Mar Bonet. Les parts centrals coordinades de la jornada han estat: l’arribada a la torre triada (12 h), lectura del manifest (12.45 h), encesa amb fum (13 h); lectura del manifest (18 h) i encesa amb bengales (18.15 h).
L’Ajuntament d’Alcanar s’ha adherit a la iniciativa, amb la col·laboració de l’Associació Cultural i Veïnal Lo Rafal, que organitza una ruta per les torres i fortificacions modernes canareves, a càrrec de Jordi Sancho Parra. Al matí, es visitaren les torres de Morralla i del Calbo. A la tarda, hi hagué una passejada comentada pels antics reductes de fortificacions i estructures defensives del nucli canareu. Finalitzava novament l’activitat a la torre del Carrer Nou, des d’on s’il·luminà cap a la Mediterrània i es llegia el manifest per Houriya i Dounya, dos amigues nouvingudes integrades al poble. Les activitats complementàries a Alcanar han comptat amb el suport del grup d’entitats i centres d’estudis Terres de Cruïlla.
Amposta i la Ràpita
Dos municipis costaners més de la comarca, Amposta i la Ràpita, també participen en aquest projecte. En el cas de la capital del Montsià, s’ha triat la Torre de la Carrova on es podia accedir a les dotze del migdia, després es procedí a la lectura del manifest i l’encesa de bengales a les hores indicades. També es va interpretar el Cant Viatge a Ítaca (13.15 h). A la tarda es tornaren a encendre les bengales i llegir el manifest a l’horari previst.La torre de la Guardiola ha estat l’epicentre al municipi mariner de la Ràpita. La comarca del Montsià és la que ha aportat més torres de Catalunya.
També a Castelló
Els pobles de la Plana de Castelló també s’han afegit a la iniciativa. En concret, les torres del Rei (Orpesa) i de guaita a Moncofa, mentre que a Xilxes les activitats s’han centrat a les restes del poblat iber Castellàs i a Almenara a la Torre Agüelet. El castell de Moraira, al municipi de Teulada (la Marina), tancava el circuit valencià.
Projecte internacional
Al projecte ja s’hi ha sumat Menorca, Eivissa, Formentera i Cabrera i, a través del Fons Mallorquí de Solidaritat, Marroc, Tunísia i el Líban. Enguany s’hi afegeixen Catalunya i el País Valencià. També ha participat la Ribagorça Aragonesa i Cartagena (Múrcia). L’acció es fa amb la complicitat dels municipis i també d’entitats de caràcter social i cultural. En les diverses edicions han comptat amb la col·laboració d’Amnistia Internacional de Mallorca i del Fons Mallorquí de Cooperació, així com la Federació de Corals de Mallorca. S’espera que en l’edició de l’any vinent hi hagi més presència catalana i valenciana. Des de l’Institut Ramon Muntaner, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, coordinen aquesta iniciativa a Catalunya, amb la col·laboració dels centres i entitats culturals.
«El voldríem articular des d’una doble perspectiva a partir de les torres de guaita i fortificacions com a elements de comunicació que en el moment que estaven operatives servien per alertar de la vinguda de perills, procedents del mar. Ara poden ser un punt de referència per a les persones que intenten arribar a la costa a través del Mediterrani, i com a part del ric patrimoni arquitectònic amb l’objectiu també de valoritzar-lo», manifesten des de l’organització.
Fotos d’Alcanar, la Ràpita, Amposta, Orpesa, Almenara i Xilxes (autors: Erika Ferraté, Inés Martí,Víctor Monforte. L.Luciano i cedides)