http://www.vinarosnews.net   Any XXV, informant des de 1996

Col.laboren:

Espectacles Maestrat, Espuny Abogados, Renault Dacia, Editorial Antinea, Ajuntament de VinaròsCristalería Miralles

21-11-2021

Històries d'avui en dia Fora Dubtes

Història de l'efímer Delta del Sénia
J. JOAQUIM BUJ

Les desgràcies provocades per la forta tempesta al municipi d’Alcanar l’1 de setembre va portar també un fenomen natural inesperat que constitueix l’anècdota positiva dins de tot el mal patit i que també serà recordat durant molt de temps. Es tracta de l’aparició d’una ‘barra de boca’ (com se la coneix tècnicament) formada sobretot per còdols, a la platja de Sòl de Riu, la desembocadura del riu Sénia. Segons el geòleg Àlvar Arasa, «es produeix perquè el Sénia ha arrossegat sediments prou grossos perquè es depositen al final del riu i no se n’hagen anat mar endins, formant-se aquesta barra de boca». Les imatges penjades a les xarxes socials han marcat tendència durant aquests mesos en què la llengua de còdols i arena dins la mar encara es pot apreciar, com podeu veure a les fotos que vam fer aquest dissabte 20 de novembre. Un dels primers internautes ho va qualificar d’un ‘nou Trabucador’. Igual que ha passat amb aquesta barra situada a la badia dels Alfacs, també s’ha començat a trencar la de Sòl de Riu. Les nombroses persones que s’han acostat els tres últims mesos a fotografiar el paisatge, prendre el bany o passejar pel nou ‘delta’ del Sénia tenen clar que és un fenomen puntual i «amb la primera llevantada forta desapareixerà», assumeixen els veïns del municipi. «Quan arribe aquesta llevantada, la deriva litoral s’endurà els sediments i els repartirà cap a les costes de Vinaròs», indica Arasa. Els canvis en el paisatge han posat més en valor, si cap, la platja de Sòl de Riu, una de les més apreciades pels veïns d’aquest municipi. Tant és així que l’institut d’Alcanar du el nom d’aquesta cala.
Llegiu-ho complet: www.vinarosnews.net/historia-de-lefimer-delta-del-senia/


Desembocadura del Sénia (J.BUJ). Mireu més fotos: www.vinarosnews.net/historia-de-lefimer-delta-del-senia/

De aquí y de allá: Els ineptes
MANUEL MILIÁN

Jean d’Ormesson va estampar en el seu dia una paraula definitòria i definitiva: la ineptocràcia. A cap dels pensadors clàssics, que tant sabien i analitzaven els sistemes de govern, no se li haguera acudit mai aquest vocable, ni tan sols en el terreny de la hipòtesi. Democràcia, autocràcia, aristocràcia, monarquia, dictadura... fins i tot els cives de la República de Roma varen crear el duopoli de dictadors, a fi i efecte que entre tots dos es fessin limitacions de poder, i s’autocontrolessin les decisions. Però això d’avui no és ja l’aurea mediocritas; és senzillament la nul·la incompetència, l’oportunisme dels inútils, l’ambició coronada dels ineptes. “Donaria tot el que sé per la meitat del que ignoro”, deia Descartes. Aquests polítics guerrers de la ignorància es creuen més savis que el filòsof francès. Pot sorgir de la ignorància la capacitat? Diàriament em flagel·lo amb aquesta qüestió. Seré jo l’imbècil que no endevino a comprendre la saviesa de la seva estultícia? Existeix aptitud per al raonament en una ciutadania embrutida pel panem et circenses (pa i diversió), que no sap veure la naturalesa dels nostres mals i deficiències col·lectives? És que potser no hi ha prou exemples en la història que demostren que quan un poble perd la moral, la identitat i la raó de ser acaba per sucumbir? Són moltes, i greus, les qüestions que al meu parer resulten alienes a la nostra societat malaltissa, mancada de valors i sobrada d’hedonisme. El que no és lògic no pot ser veritat, ja que la veritat sol ser lògica per la seva pròpia naturalesa. I, avui, els que són irremeiablement ignorants gestors del que és públic han condemnat Espanya –i bona part d’Occident– a prescindir de filosofies, és a dir de la raó, de l’anàlisi empírica i de l’objectivitat ”.
Léalo completo: www.vinarosnews.net/de-aqui-y-de-alla-els-ineptes/


Concert de La Alianza, per la patrona dels músics (Fonollosa), mireu més fotos i també vídeos:www.vinarosnews.net/videos-i-fotos-la-alianza-de-vinaros-celebra-santa-cecilia/

Carnaval de Vinaròs: www.vinarosnews.net/video-eleccio-del-cartell-de-carnaval-2022/

Vora l'Ebre: Pedres que són patrimoni
J.FERRÉ VERGE

Fins el 22 de gener de 2022 es pot visitar al Centre d’Art lo Pati d’Amposta una exposició de l’artista de Buenos Aires establerta a Barcelona Nora Ancarola titulada ‘Abans el llenguatge/Antes del lenguaje’. Una de les seves obres es troba a la plaça que hi ha tot just davant el Centre d’Art i a la que recentment sé li ha posat el nom de l’artista ampostina Mari Chordà. L’obra consta bàsicament de dos elements: un munt de pedres i una gran lona que les cobreix íntegrament i on hi ha escrites una quantitat indeterminada de paraules que tenen un denominador comú: totes porten o poden portar el prefix ‘re’. Fins aquí la notícia... Però del que realment vull parlar-vos és de l’obra que hi ha exposada a la plaça...   A la meva descripció (potser del tot desencertada des del punt de vista d’un artista visual) us he dit que l’obra constava d’un munt de pedres que, tal com hi posa al cartell explicatiu han estat portades des del Poble Vell de Corbera, un poble que va patir com cap els efectes devastadors de la guerra Civil Espanyola i que ha sobreviscut el pas dels anys com a monument a barbàrie que produeix qualsevol guerra. Vaig fer unes quantes fotos i les hi vaig enviar a l’amic Joan Antonio, president de l’Associació del Poble Vell de Corbera que és l’encarregada de gestionar el seu patrimoni. També li vaig preguntar si l’havien convidat a la inauguració que va fer-se diumenge passat.   No va trigar ni un minut a sonar el meu mòbil. Era Joan que em volia expressar la seva indignació. Llegiu-ho complet i amb fotos: www.vinarosnews.net/vora-lebre-pedres-que-son-patrimoni/

Altres històries d'avui en dia:

www.vinarosnews.net/huelga-de-servicios-de-limpieza-en-el-hospital-de-vinaros/

www.vinarosnews.net/fe-i-fets-no-mentireu-ni-us-enganyareu/

www.vinarosnews.net/xerrada-a-vinaros-sobre-la-sanitat-periferica-amb-els-metges-pep-trullen-i-nello-monfort/

www.vinarosnews.net/conferencia-de-fatima-agut-clausell-sobre-el-legado-historico-de-d-agustin-delgado/

www.vinarosnews.net/video-i-fotos-conferencia-sobre-agustin-delgado-a-la-fundacio-caixa-vinaros/

www.vinarosnews.net/la-rapita-diu-adeu-amb-emocio-al-comandant-de-la-guardia-civil-francisco-lopez-mort-en-accident/

www.vinarosnews.net/pelea-multitudinaria-en-vinaros-con-agresiones-e-insultos-a-la-policia-local/

www.vinarosnews.net/el-moviment-feminista-convoca-mobilitzacions-arreu-de-les-terres-de-lebre-amb-motiu-del-25n/

www.vinarosnews.net/benicarlo-presenta-la-seua-propia-marca-gastronomica-basada-en-la-cuina-autentica/

www.vinarosnews.net/el-cullera-vicent-perez-substitueix-el-vinarossenc-sergio-albiol-com-a-president-de-coincopesca/

www.vinarosnews.net/primer-acte-de-les-jornades-de-memoria-historica-a-vinaros/

www.vinarosnews.net/variada-actividad-de-geocachersvinaros/

www.vinarosnews.net/eleccions-al-consell-escolar-a-lies-leopoldo-querol/

www.vinarosnews.net/eleccions-al-consell-escolar-ceip-assumpcio/

www.vinarosnews.net/surt-a-licitacio-la-depuradora-de-vallibona-per-481-343-euros/

www.vinarosnews.net/jose-marti-visita-els-treballs-de-recuperacio-de-les-pintures-fingides-de-larxiprestal-de-vinaros/

www.vinarosnews.net/la-conselleria-licita-la-mejora-de-los-accesos-y-la-ordenacion-de-espacios-en-las-calas-de-les-llanetes-y-de-les-timbes-en-vinaros/  

Recordeu el correu anterior: www.vinarosnews.net/vinaros-mail-18-11-21/

Seguiu l´actualitat per la nostra web, facebook  i twitter i amb vídeos pel youtubeFora Dubtes

Envieu-nos a news@vinaros.net nous subscriptors, comentaris, dubtes, preguntes, respostes, etc.

www.vinarosnews.net/la-rapita-diu-adeu-amb-emocio-al-comandant-de-la-guardia-civil-francisco-lopez-mort-en-accident/ Amparo Salvador Mínguez D.E.P. Demasiado joven para perder la vida y más de esta forma. Fermin Landa: D.E.P siempre al servicio. Eva Ribera: D.E.P. Mucho ánimo a la familia.

www.vinarosnews.net/videos-i-fotos-la-alianza-de-vinaros-celebra-santa-cecilia/ Conni Wbg: Ninguna foto o video del Orchestra? Respuesta: No pudimos estar en todo el concierto.

www.vinarosnews.net/video-i-fotos-conferencia-sobre-agustin-delgado-a-la-fundacio-caixa-vinaros/ Salvador Quinzá: Va estar molt bé.

www.vinarosnews.net/158-nous-casos-de-covid-en-un-sol-dia-a-la-provincia-de-castello/ Lesterres Delsénia: Si suben los contagios después no se quejen.  Misi Cervera: La semana siguiente... hospital, a tope. Dagmar Ruh: Es delta-La variante delta de covid es muy peligrosa.

https://www.vinarosnews.net/fotos-sortida-del-sol-al-jardi-de-la-cala-puntal-de-vinaros/ Nathalie Diez: Preciosa foto!  Carmen Martino: Me.encanta.

Resum de comentaris anteriors

www.vinarosnews.net/fotos-sortida-del-sol-al-jardi-de-la-cala-puntal-de-vinaros/ Lidia Babbi: Bellissime foto, quanto mi mancano quelle belle albe aspettate in riva al mare...

www.vinarosnews.net/medalla-dor-per-al-vinarossenc-sebastian-quixal-en-el-campionat-nacional-de-duatlo/ Tesa Arnau: Enhorabona. Angel Valls: Enhorabuena campeon.!! Rosana Sañay: Moltes felicitats.

www.vinarosnews.net/david-leon-del-club-natacio-vinaros-a-la-copa-interclubs-francesa/ Fede Bas: ¡Ánimo David! Maria Carmen Odón: Enhorabona!!Un bon puntal,este equip te bon ull. Rus Polo: Enhorabuena David. Eres un crack.

www.vinarosnews.net/video-i-fotos-la-colla-presenta-rei-i-reina-del-carnaval-2022/ Ana Vélez: Jo sóc la de'El Pilà.

www.vinarosnews.net/tres-nadadors-de-vinaros-en-el-campionat-autonomic-de-llarga-distancia/ Juan Antonio Albiol: Enhorabona.


Si quiere consultarnos o comentar cualquier tema  en directo, puede hacerlo a través de las redes sociales facebook y twitter o por correo electrónico news@vinaros.net

Esta revista no es ´profesional´ , no cuenta con ingresos económicos y ningún  colaborador recibe gratificación. Las empresas arriba citadas colaboran desinteresadamente, como todos los que aportan su ayuda, en soporte técnico, espacio en servidor, conexión internet, dominio, envío de emails e  invitación gastronómica anual

1996-2021 Vinaròs News www.vinarosnews.net

Usted recibe este correo electrónico porque solicitó recibir estos mensajes informativos, no comerciales, o aceptó recibirlos a invitación nuestra o de alguna persona vinculada a usted. En cumplimiento de la Ley de Servicios de la Sociedad de la Información y Comercio Electrónico, 34/2002, de 11 de julio, así como la vigente ley orgánica 15 13/12/1999 de Protección de Datos Españoles, le comunicamos que su dirección de correo electrónico figura en la base de datos de Vinaròs.News. Si no desea seguir  recibiendo los correos, envíe un correo a baixa@vinaros.net indicando en el asunto: BAJA. Su dirección será borrada y no la conservaremos en ningún listado. Le rogamos que no clique la opción que aparece al final del correu Darse de baja  que nos ofrece la empresa contratada para el envío de los correos pues provocará el borrado inmediato del envío de correos, sin que nosotros tengamos constancia de ello por lo que continuará estando en nuesta lista.

VinaròsNews s'edita en règim de drets Creative Commons, (Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Unported.)