Vinaròs News

Històries d'avui en dia

La revista escolar degana de Rossell i la Fira del llibre d’Ares 2017, guanyadors dels premis col·lectius Maestrat Viu La revista escolar degana de Rossell i la Fira del llibre d’Ares 2017, guanyadors dels premis col·lectius Maestrat Viu
NOTA DE PREMSA La publicació Niño, amb 46 anys d’història, és reconeguda per vehicular en valencià la vertebració de les terres de cruïlla del... La revista escolar degana de Rossell i la Fira del llibre d’Ares 2017, guanyadors dels premis col·lectius Maestrat Viu

NOTA DE PREMSA

La publicació Niño, amb 46 anys d’història, és reconeguda per vehicular en valencià la vertebració de les terres de cruïlla del Maestrat i la Tinença, i la Fira del llibre d’Ares del Maestrat per posar en valor el patrimoni literari en el context rural

Avui el col·lectiu en defensa de la llengua i de la cultura Maestrat Viu ha anunciat a través d’un comunicat que els guanyadors dels premis col·lectius Maestrat Viu són la revista escolar Niño del Col·legi Rural Agrupat La Bardissa de Rossell, Sant Rafel del Riu i la Tinença de Benifassà, i la Fira  del llibre d’Ares del Maestrat organitzada per l’entitat cultural Les 4 denes.

En reconéixer la trajectòria de la comunitat educativa dels tres pobles agrupats amb el Premi Pere Labèrnia 2018, el jurat dels Premis Maestrat Viu ha tingut en compte el compromís amb el model d’escola valenciana que situa l’alumnat al capdavant i que potencia la llengua catalana com a ferramenta per a la vertebració del país. En premiar la iniciativa anual de la Fira del llibre d’Ares del Maestrat 2017 amb el Premi Seidia 2018, s’ha tingut en compte la posada en valor del patrimoni literari en un context rural difícil en què la despoblació amenaça la vitalitat de la demografia i que convé combatre amb accions positives i que permeten augmentar l’autoestima i la voluntat per seguir habitant el territori.

Elena Ballester (especialista), Marisa Forner Borràs (directora) i Francisca Segura Vilalta (tutora de 5é i 6é) acabant d’imprimir el darrer exemplar Niño

En aquesta 5a edició dels Premis Maestrat Viu, el jurat ha estat format per Francesca Segura Beltran, membre numerària de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans; Vicent Moreno i Baixauli, president d’Escola Valenciana, Federació d’Entitats per la Llengua; Benjamí Barberà i Miralles, premi d’honor a la trajectòria personal Maestrat Viu 2017; Òscar París Garcia, representant d’Onada Edicions, premi d’honor a la trajectòria col·lectiva Maestrat Viu 2017; Pilar Vidal Monferrer, secretària de Maestrat Viu, i Josep Meseguer-Carbó, vicepresident de Maestrat Viu. El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer Navarro, va excusar l’assistència.

La revista escolar Niño: la publicació valenciana degana amb quasi mig segle d’aposta ininterrompuda pel mètode freinet i amb 34 anys pel valencià com a llengua de cohesió.

La revista escolar Niño va nàixer a Rossell l’any 1972 a instàncies dels aleshores jóvens mestres Vicent Mira i Paco Martín amb la finalitat d’aplicar el mètode freinet i que els alumnes esdevingueren els protagonistes del seu aprenentatge a través de la pràctica de l’escriptura. Els escolars del col·legi López de Vega de Rossell des de fa 46 anys es formen editant la revista que s’ha convertit en un recull de la història local sobre activitats, sortides educatives i tradicions culturals.

La incorporació del valencià en les pàgines de Niño arriba ben prompte en la dècada dels vuitanta però és a partir del curs 1985-1986 quan es comença a redactar íntegrament en la llengua pròpia, paral·lelament a la incorporació del centre de Rossell al Pla d’Escolarització en Valencià. A partir d’aquell moment, i durant quasi tres dècades i mitja, la revista ha esdevingut un factor de difusió de la llengua i de cohesió social dins de la comunitat educativa de Rossell.

La creació del Col·legi Rural Agrupat La Bardissa, format per escolars de Rossell, Sant Rafel del Riu i de la Tinença de Benifassà, que en aquest darrer cas assisteixen a l’escola de la Pobla de Benifassà, el curs 2004-2005, va suposar l’exportació del projecte de la revista Niño a les altres dos escoles i des de fa 14 anys informa sobre els tres pobles, continua formant l’alumnat i permet al professorat investigar per assolir la millora i la qualitat educatives.

La projecció de la revista Niño, que al mes de juny traurà el número 158, amb una edició trimestral de 200 exemplars, arriba a la comunitat educativa del Col·legi Rural Agrupat La Bardissa que conformen 48 famílies de Rossell, 30 de Sant Rafel del Riu i 6 de la Pobla de Benifassà, a les quals s’afegeixen els antics mestres de les tres escoles i la inspecció educativa. A més, Niño també es distribueix a entitats públiques, locals socials i comercials, i al veïnat dels tres pobles subscrit.

Actualment, Niño és la revista escolar degana del País Valencià perquè s’ha editat de manera ininterrompuda durant 46 anys. En quasi mig segle, la publicació s’ha mantingut fidel a l’aposta pel mètode freinet, que representa la renúncia a possibles maquetacions professionals més acurades però opta per les iniciatives dels escolars, segons destaca l’actual directora del CRA La Bardissa, Marisa Forner Borràs. La diferència entre els primers números i els darrers està en la simplificació del procés per reproduir els exemplars, que ha passat d’emprar les multicopistes de pasta de peix, d’alcohol o de tinta negra a les més modernes fotocopiadores. En conjunt, però, Niñó, esdevé, segons el jurat dels Premis Maestrat Viu, l’emblema d’una escola valenciana rural que es projecta des de l’entorn més immediat a la universalitat.

La Fira del llibre d’Ares: un projecte articulador del patrimoni literari i del patrimoni rural

L’associació cultural Les 4 denes d’Ares del Maestrat, creada l’any 1994, va nàixer amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica local, promoure activitats culturals i difondre valors culturals en l’àmbit local dins del marc de la comarca del Maestrat i a mig camí de la comarca d’Els Ports. Entre les activitats de l’entitat destaquen especialment la Fira del llibre d’Ares, que se celebra en la localitat des de l’any 2014, i la convocatòria dels premis literaris paral·lels. Anteriorment des de Les 4 denes s’havia promogut El Girigall, un festival de música tradicional que aplegava músics catalans, mallorquins i valencians entre 2001 i 2003. I, recentment, el proppassat 27 de març de 2018, va organitzar la Primera Trobada Literària Juvenil d’Interior, un aplec de doc-cents trenta alumnes de primer cicle de l’ensenyament secundari dels instituts de Benassal, la Vall d’Alba, Morella i Vilafranca, en què van tindre lloc tallers de creació literària per incentivar l’hàbit lector i la continuïtat en la lectura fora de l’àmbit educatiu.

En la 4a edició de la Fira del llibre d’Ares, motiu del premi Seidia de Maestrat Viu, va destacar una programació cultural anual que abastava entre el 15 d’abril i el 28 d’octubre de 2017. Les activitats es diversificaren entre presentacions d’obres literàries i de llibres d’investigació, conferències, maridatges entre lectures poètiques i vins, tallers de creació literària infantils i juvenils, i clubs de lectura; per tant, una equilibrada oferta en què destacaren primeres plomes del país, les més destacades publicacions del territori, activitats pedagògiques i d’iniciació a la lectura i a la creació, i la posada en valor dels productes gastronòmics i les lletres.

La Fira del llibre d’Ares tingué en l’edició de 2017 una jornada central el dia 6 de maig en què a partir de les onze del matí, després de l’acte inaugural, enmig de la plaça de la Vila i al costat de les parades de llibres que estigueren instal·lades tot el dia, es pogué visitar l’exposició “Per la llengua, subscriu-t’hi” i a continuació s’analitzaren les publicacions periòdiques territorials en una taula redona, en la qual participaren representants de la revista Aigua Clara de Benassal (Maestrat), Temps de Franja (Franja d’Aragó), Au! i Paper dels Ports (comarca veïna d’Els Ports), i el Tossal Gros de les Coves de Vinromà (Maestrat). El matí acabà amb un vermut literari. A partir de les quatre de la vesprada es reprengué l’activitat amb presentacions de llibres i amb el lliurament dels premis literaris als guanyadors de les dos modalitats, la juvenil i la de majors d’edat. La cloenda en aquesta edició estigué a càrrec de la cantautora tortosina Montse Castellà.

Els premis literaris de la Fira del llibre d’Ares abasten dos gèneres literaris, la narrativa i la poesia, i naixen també l’any 2014 quan se celebra la primera fira. El de narrativa porta el nom de Castell d’Ares, com a element emblema de la localitat desaparegut i símbol de resistència de la llengua en la Guerra de Successió que és quan es desmunta pedra a pedra en capitular Tortosa el 1708, i el de poesia porta el nom de Pere-Enric Barreda, el cronista oficial de la vila i animador de la fira traspassat prematurament el mateix any que es creen els premis.

Enguany la Fira del llibre d’Ares tindrà lloc aquest dissabte 4 de maig amb la mateixa seqüència d’activitats, entre presentacions de llibres, conferències i activitats de lleure musical i gastronòmic que conviden de nou a una iniciativa significativa en un dels pobles on la despoblació té una incidència més efectiva i on la dinamització cultural s’entén com una manera de defensar el poble i projectar-lo a fi de combatre aquest fenomen, alhora que es treballa per la normalitat lingüística i cultural. Per a més informació es pot consultar el web de Les 4 denes, que és www.firallibreares.cat

Acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu 2018

 Niño, la revista degana de l’escola valenciana, i la Fira del llibre d’Ares rebran el guardó dels Premis Maestrat Viu en l’acte de lliurament que tindrà lloc en la plaça dels Xorros de la Font d’en Segures de Benassal el dia 26 de maig a les sis de la vesprada. Per a assistir a l’acte caldrà inscriure’s en el formulari publicat el dia 2 de maig que es pot trobar a www.maestratviu.org. A continuació també es podrà acudir al sopar dels Premis Maestrat Viu que tindrà lloc en el Restaurant Novella, ubicat a prop de la Font d’en Segures en la carretera de Culla, havent fet la reserva prèviament. Enguany, els Premis Maestrat Viu es fan ressò de les activitats organitzades pel Grup de Recuperació de la Memòria de segle xx de Benassal, Les 4 denes d’Ares del Maestrat i el Grup de Recerca d’Albocàsser que tindran lloc el dies 19, 20, 25 i 26 de maig a Albocàsser, Ares, Vilar de Canes i Benassal. En aquesta darrera localitat és on tindrà lloc, el congrés internacional “La guerra civil com a banc de proves” i que servirà com a homenatge i record dels 80 anys del pas de guerra, dels bombardejos al Maestrat i de l’inici de la Batalla de l’Ebre.

Comparteix

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies