Vinaròs News

Històries d'avui en dia

La dansa i la música, protagonitzen la sisena edició del cicle Ebre, Música & Patrimoni La dansa i la música, protagonitzen la sisena edició del cicle Ebre, Música & Patrimoni
NOTA DE PREMSA Després que la il·lustració protagonitzés l’any passat el festival Ebre, Art & Patrimoni, enguany la música en torna a ser la... La dansa i la música, protagonitzen la sisena edició del cicle Ebre, Música & Patrimoni

NOTA DE PREMSA

Després que la il·lustració protagonitzés l’any passat el festival Ebre, Art & Patrimoni, enguany la música en torna a ser la protagonista. En aquesta nova edició d’Ebre, Música & Patrimoni, el festival presenta  8 espectacles de petit format on la dansa, la videodansa, l’expressió corporal, les performances,… es fusionen amb el teatre, els llibres, la cultura popular, l’art, la memòria, etc. En conjunt 8 experiències interdisciplinars ubicades sempre en escenaris patrimonials, i que contribueixen a la reinterpretació dels mateixos espais on es realitza cada activitat.

Us convidem a que en els mesos de juliol, agost i setembre visiteu les activitats que hem organitzat i que descobriu, si encara no ho heu fet, l’oferta d’exposicions i de continguts que acollim de forma permanent els museus i centres d’interpretació que participen en el cicle “Ebre, Música & Patrimoni”. Aquest és sens dubte, un programa per gaudir pausadament de la diversitat del patrimoni i la cultura de les Terres de l’Ebre. Les activitats són gratuïtes i estan adreçades a qualsevol amant del patrimoni i la música, gent curiosa, famílies i turistes.

Amb els dos cicles Ebre, Art & Patrimoni i Ebre, Música & Patrimoni, que organitza la xarxa territorial del Servei d’Atenció als Museus de les Terres de l’Ebre –encapçalada pel Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura– pretenem apropar el paisatge, la història, les formes de vida i el ric patrimoni del territori a la ciutadania, creant  sinèrgies transversals i irrepetibles. I això, tant en el sentit patrimonial i artístic mitjançant la fusió de llenguatges i disciplines, com en el caràcter lúdic i informal de la programació. L’estiu i el temps de lleure esdevenen una oportunitat per visitar els museus i els centres d’interpretació de les Terres de l’Ebre i gaudir d’aquestes vuit propostes úniques que ajudaran al públic a descobrir l’ampli ventall de possibilitats que ofereixen el maridatge de la dansa,  la música i el patrimoni, ubicats en espais singulars i evocadors de les Terres de l’Ebre.

 

PROGRAMA D’ACTES

  • MUSEU DEL FERROCARRIL

MUNICIPI: MÓRA LA NOVA

TÍTOL: ABANS DEL VIATGE

Lloc: Torre de l’Enclavament-Punt d’acollida del Museu del Ferrocarril

Dat. 27 de juliol a les 20 h.

 

  • MUSEU DE LA PAUMA

MUNICIPI: MAS DE BARBERANS

              TÍTOL: EL RACÓ DE LA JOTA AL RACÓ DELS ARTESANS

              Lloc: Plaça de l’Església

              Dates: Dissabte 3 d’agost a les 20 h. I diumenge 4 d’agost a les 19.30 h.

 

  • CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA Terrissa de la Galera

MUNICIPI: LA GALERA

TÍTOL: CERÀMICA EN DANSA

Lloc: Terracota. Centre d’Interpretació de la terrissa de la Galera

Data: 9 d’agost a les 21 h.

 

  • CA DON JOAN

MUNICIPI: VINEBRE

TÍTOL: ANOD

Lloc: Ca Don Joan

Data: 25 d’agost a les 20 h.

 

  • COMEBE

MUNICIPI. VILLALBA DELS ARCS

              TÍTOL: JUSTO “ DANSA TEATRE”

Lloc: Espai Històric “Mirador del Bassot”

Data: 21 de setembre a les 19 h.

 

  • Museu de la Mar de l’Ebre

MUNICIPI: SANT CARLES DE LA RÀPITA

TÍTOL: KOINÉ

Lloc: Plaça Agustí Vizcarro-Museu de la Mar de l’Ebre

Data: 21 de setembre 2019

 

  • Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta

MUNICIPI: SANT JAUME D’ENVEJA

TÍTOL: MEMÒRIES LÍQUIDES. VEUS DELS RENTADORS

Lloc: Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta

Data: 22 de setembre de 2019 a les 19.30 h

 

  • Museu de les Terres de l’Ebre

MUNICIPI: AMPOSTA

              TÍTOL: H2O

              Lloc: Embarcador fluvial d’Amposta

              Data: 28 de setembre a les 20 h.

 

 

 

MUSEU DEL FERROCARRIL

MÓRA LA NOVA

ABANS DEL VIATGE

Torre de l’Enclavament-Punt d’acollida del Museu del Ferrocarril

27 de juliol a les 20 h.

El tren que et porta d’estació en estació, d’etapa en etapa, que et fa gaudir del camí, veient el que deixes enrere, en el mateix instant que aprecies un nou paisatge que es presenta i que, de seguida, torna a quedar fora dels teus ulls. Com bé diu Lluís Llach en la seva cançó Ítaca:”Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca, has de pregar que el camí sigui llarg, ple d’aventures, ple de coneixences.

L’espectacle es complementarà amb el Bateig ferroviari, una activitat que anualment programa el Museu per lliurar un “carnet ferroviari” als xiquets i xiquetes que cada any es vinculen al centre.

 

 

MUSEU DE LA PAUMA

MAS DE BARBERANS

EL RACÓ DE LA JOTA AL RACÓ DELS ARTESANS

Plaça de l’Església

Dissabte 3 d’agost a les 20 h. I diumenge 4 d’agost a les 19.30 h.

La música i l’artesania viuen una simbiosi interessant al Mas de Barberans. Des del grup del taller de cant, que des del 2011 organitza el Museu de la Pauma, s’ha impulsat conjuntament un projecte que relaciona la música popular amb les plantes i amb la pròpia activitat del Centre de Desenvolupament Rural. L’han batejat amb el nom Els cants de les plantes i s’ha elaborat un llibre amb una selecció de cobles dedicades a un centenar d’espècies de plantes que viuen per la zona dels Ports i àrea d’influència.

Paral·lelament, un capítol de la publicació estarà dedicat als treballs de la pauma, amb una tria de cobles i una versió cantada de la jota masovera.

 

 

 

Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera

LA GALERA

CERÀMICA EN DANSA

Terracota. Centre d’Interpretació de la terrissa de la Galera

9 d’agost a les 21 h.

En l’acte d’inauguració de l’exposició “Ceràmica en dansa” podrem percebre la fusió de dues disciplines, una dinàmica i una estàtica. La ceramista Teresa-Marta Batalla, ens mostrarà en directe, com les seves mans, seguint el seu compàs habitual, donen forma al fang. Mentre la Teresa crea, l’Arnau Castro interpreta els seus gestos i moviments i transportant-los a la dansa contemporània. Ens trobarem enfront d’una reinterpretació entre dos disciplines artístiques per assolir nous matisos d’expressivitat a través d’una performance, una acció poètica i una proposta singular i única que formarà part del programa de l’inici de les Festes Majors de la Galera.

 

 

CA DON JOAN

VINEBRE

ANOD

Ca Don Joan

25 d’agost a les 20 h.

Ca Don Joan és l’escenari del videodansa  ANOD, que pretén unir sentiments, vivències i secrets de la casa. Es mostren així les seves estances de manera més íntima i recuperant la memòria de la dona que vivia entre parets. L’espai viscut, ara museografiat, i la dansa es fusionen en un sol relat per a donar protagonisme a la dona. L’adoctrinament a què ha estat sotmesa i el rol al qual se l’ha relegada durant temps, al marge dels nous aires de modernitat inherents a l’ascens de la burgesia, al poder, són l’argument d’aquesta creació artística. Un clam per a trencar estereotips i cercar la igualtat, sense diferència de classes. Parlem d’aquella dona que treballava a la cuina dia i nit, però també de la dona de casa, presonera i esclava dels pensaments dels homes. Dones que durant segles han lluitat per aconseguir la llibertat, però que en el seu moment eren presoneres de les cordes i normes imposades per la societat. Aquesta obra fou presentada a Ca Batistó al Museu d’Alcover.

 

 

 

COMEBE

VILLALBA DELS ARCS

JUSTO “ DANSA TEATRE”

Espai Històric “Mirador del Bassot”

21 de setembre a les 19 h.

En la tardor del 1938, un jove sastre vivia en un poblet de la serra de Segura. Justo era el major de cinc germans, i sempre alegre els cantava una cançó. Immers sempre amb els seus llibres, una noia del poble el tornava boig. Ascensión treballava en la floristeria del seu pare, davant de la sastreria. De la nit al dia, la Guerra Civil es va emportar a l’última generació: la Quinta del Biberó. Ell va pujar al camió com si fos una festa, però va ser l’únic del poble que no va tornar.

 

Sense una flor, sense un adéu. L’única tomba la del seu cor.

 

 

Museu de la Mar de l’Ebre

SANT CARLES DE LA RÀPITA

KOINÉ

Plaça Agustí Vizcarro-Museu de la Mar de l’Ebre

21 de setembre a les 20 h.

Les dues escoles de dansa del municipi ens proposen un espectacle basat en un dels patrimonis immaterials més vius de les Terres de l’Ebre, els balls tradicionals. A aquests s’afegeix el patrimoni artístic en forma d’obres plàstiques visuals que surten dels seus marcs per a ballar.

 

La suma de tots dos elements es van intercalant durant l’espectacle, i ofereixen una posada en escena dinàmica i canviant, com la mar, al voltant de la qual les comunitats humanes han creat unes manifestacions culturals que tenen en la dansa una de les representacions més singulars.

 

 

 

 

Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta

SANT JAUME D’ENVEJA

MEMÒRIES LÍQUIDES. VEUS DELS RENTADORS

Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta

22 de setembre de 2019 a les 19.30

Igual com en els anys anteriors hem recuperat al Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta les tradicions de fer conserva de tomata o coure el pa, enguany recordarem com es rentava abans.

Un acte de memòria històrica a través de fonts orals i un homenatge a les tasques invisibilitzades i gens valorades de les dones en el manteniment de la salut i el benestar de les famílies en èpoques dures i sense comoditats. Aquest espectacle inclou: testimonis de dones, mostra d’objectes (rentadors de fusta, cossis, paneres, sabó, roba, llibres, etc.), lectures en veu alta i cançons, tot acompanyat de la dansa contemporània i la participació de les dones de Sant Jaume d’Enveja i del públic. A més de fotografies, vídeos, sorpreses i un brindis final amb cava.

 

Museu de les Terres de l’Ebre

AMPOSTA

H2O

Embarcador fluvial d’Amposta

28 de setembre a les 20 h.

Un espectacle que evoca des d´un punt de vista conceptual i abstracte, mitjançant el llenguatge de la dansa contemporània, el recorregut de l’aigua des de què neix i desemboca al mar, on comença de nou un trajecte infinit. El riu és vida i la vida és aigua, l’aigua es mou i la dansa flueix i és vida perquè, en essència, és moviment

L’acció es realitzarà als pantalans de l’embarcador fluvial d’Amposta, amb el riu Ebre com escenari. En el marc de la celebració del cap de setmana del Turisme i del cicle “Ebre, Música&Patrimoni”, l’acte comptarà amb altres activitats paral•leles.

 

Organitzen: Museu de les Terres de l’Ebre; Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura.

Participen: Museu de la Mar de l’Ebre; Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta; Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre; Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera; Museu del Ferrocarril de Móra la Nova;  Ca Don Joan; Museu de la Pauma i Museu de les Terres de l’Ebre.

Comparteix

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies