Vinaròs News

Històries d'avui en dia

Carles Mir Pegueroles i la Coordinadora d’entitats del Maestrat,  guanyadors dels premis Maestrat Viu Carles Mir Pegueroles i la Coordinadora d’entitats del Maestrat,  guanyadors dels premis Maestrat Viu
  NOTA DE PREMSA Una investigació sobre l’etnobotànica de les Coves de Vinromà per la preservació del patrimoni immaterial que representen els usos tradicionals... Carles Mir Pegueroles i la Coordinadora d’entitats del Maestrat,  guanyadors dels premis Maestrat Viu

 

NOTA DE PREMSA

Una investigació sobre l’etnobotànica de les Coves de Vinromà per la preservació del patrimoni immaterial que representen els usos tradicionals de les plantes, i les trobades de danses i d’entitats del Maestrat per l’actualització del patrimoni i per la contribució a la cohesió del Maestrat

Avui el col·lectiu en defensa de la llengua i de la cultura Maestrat Viu ha anunciat a través d’un comunicat que els guanyadors dels Premis Maestrat Viu a la iniciativa anual són Carles Mir Pegueroles, en la categoria personal, per l’obra d’investigació etnobotànica Plantes i remeis: de la terra al rebost. Usos tradicionals de les plantes a les Coves de Vinromà i la Coordinadora d’entitats del Maestrat, en la categoria de col·lectiu, per la posada en marxa de les trobades de danses i d’entitats del Maestrat. En reconéixer la iniciativa del biòleg Carles Mir amb el Premi Alfred Giner Sorolla 2019, el jurat dels Premis Maestrat Viu ha tingut en compte el mètode rigorós i la capacitat divulgativa d’una investigació que fa una notable aportació a l’etnologia i a la botànica valenciana. En premiar la iniciativa de la Trobada de danses del Maestrat (2017-2018) i la Trobada d’entitats del Maestrat (2016-2018) amb el Premi Seidia 2019, s’ha tingut en compte la posada en valor del patrimoni immaterial musical i del ball, i la consideració de la coordinació de les accions locals com a agents de cohesió dins de la comarca del Maestrat.

En aquesta 6a edició dels Premis Maestrat Viu, el jurat ha estat format per José Enrique Gargallo Gil, membre numerari de la Secció de Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; Ramon Ferrer Navarro, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Natxo Badenes, president d’Escola Valenciana, Federació d’Entitats per la Llengua; Miquel-Àngel Pradilla Cardona, premi d’honor a la trajectòria personal Maestrat Viu 2018; Pilar Vidal Monferrer, secretària de Maestrat Viu, i Josep Meseguer-Carbó, vicepresident de Maestrat Viu. La directora del CRA La Bardissa, Marisa Forner Borràs, representant del premi d’honor a la trajectòria col·lectiva, va excusar l’assistència.

El llibre Plantes i remeis: de la terra al rebost, una investigació que posa en valor el patrimoni immaterial dels usos medicinals, lúdics, esotèrics o tèxtils de les plantes a les Coves de Vinromà

L’obra Plantes i remeis: de la terra al rebost. Usos tradicionals de les plantes a les Coves de Vinromà, publicada l’octubre de 2018 per l’associació cultural Tossal Gros, recull 600 referències d’usos medicinals, lúdics, esotèrics o tèxtils d’un total de 168 plantes a partir del treball de camp que Carles Mir va emprendre l’any 2015 en analitzar hores d’enregistraments de tres desenes d’informants seleccionats estrictament d’acord amb el grau de coneixença i d’arrelament al camp autòcton covarxí.

A partir de l’any 2012 Carles Mir comença a publicar a la revista Tossal Gros de les Coves de Vinromà articles divulgatius sobre la diversitat de la flora del Maestrat i, ara, amb la publicació Plantes i remeis: de la terra al rebost, motiu del Premi Alfred Giner Sorolla 2019, ha completat un projecte de quatre anys de dedicació que ha aconseguit salvaguardar el coneixement etnobotànic local de les Coves de Vinromà, un ric patrimoni cultural contingut en 319 pàgines, que amb fitxes precises i amb fotografies de molta qualitat no ha deixat de combinar el rigor que exigeix la botànica com a ciència i la curiositat que desperten les plantes en la vessant cultural i etnològica.

Carles Mir Pegueroles, nascut a València l’any 1983, és llicenciat en biologia i compta amb un màster en biodiversitat i conservació vegetal per la Universitat de València, ha treballat en el camp de la botànica, ha exercit d’educador ambiental i de divulgador científic al Jardí Botànic de la Universitat de València i a l’Observatori del Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València, ha sigut guia dels Parcs Naturals de Penyagolosa i de la Serra d’Irta, i actualment és professor de biologia en l’ensenyament secundari.

La trobada de danses i d’entitats del Maestrat: dos projectes d’articulació de la cohesió social del Maestrat i d’actualització del patrimoni musical i del ball tradicional

La Coordinadora d’entitats del Maestrat, que té els seus orígens en la Declaració de Xert i els acords presos en la Primera Trobada d’entitats del Maestrat (setembre del 2016), es va crear definitivament en l’Assemblea Constituent que recolzaren 18 entitats culturals del Maestrat (juny 2017) i la primera activitat va ser la Trobada de danses del Maestrat (setembre 2017). La següent activitat, en continuïtat amb el projecte engegat, va ser l’organització conjunta de la Trobada de danses del Maestrat i la Trobada d’entitats del Maestrat (setembre 2018).

La Coordinadora d’entitats del Maestrat pretén coordinar les entitats culturals del Maestrat adherides a la federació i difondre les seues activitats. Amb el Premi Seidia 2019 es distingeix la Coordinadora d’entitats del Maestrat per implantar dos projectes que agrupen entitats existents i posen en valor la música en directe i les accions culturals locals: els grups de ball popular i les entitats culturals de la comarca.

La Primera Trobada d’entitats del Maestrat, celebrada a Xert el 10 de setembre de 2016, la van impulsar conjuntament Maestrat Viu i el Centre d’Estudis del Maestrat amb el suport de l’Ajuntament de Xert, i van participar un total de 25 entitats culturals del Maestrat. El programa de la jornada incloïa conferències, taules rodones i grups de treball, tot per conèixer les necessitats de les associacions i per analitzar la manera de visibilitzar les activitats pròpies de les associacions del Maestrat. El resultat de la trobada fou l’aparició de la Declaració de Xert, un document que ja apuntava la creació d’una federació, que més tard s’anomenaria Coordinadora d’Entitats del Maestrat.

La 1a Trobada de danses del Maestrat, celebrada a Xert el 9 de setembre de 2017, l’organitzaren conjuntament la Coordinadora d’entitats del Maestrat, el Grup de danses La Barcella de Xert i l’Associació Cultural Font de l’Albi de Xert amb el suport de l’Ajuntament de Xert, i hi participaren amb èxit deu localitats (Benicarló, Càlig, Canet lo Roig, les Coves de Vinromà, la Salzadella, Sant Mateu, Sant Rafel del Riu, Santa Magdalena de Polpís, Tírig i Xert) i setze grups entre músics i balladors, que sumaren un total de més de 200 participants. En acabar la dansada pels carrers de Xert van decidir una celebració anual i que l’elecció de la localitat fora per insaculació.

La 2a Trobada de danses del Maestrat va coincidir en el lloc i en la data amb la 2a Trobada d’entitats del Maestrat, a Càlig el 22 de setembre de 2018, i va estar organitzada de nou per la Coordinadora d’entitats del Maestrat, i ara s’hi sumaven el treball de les entitats locals, com el Grup de dansaires de Càlig, el Centre Cultural Pere de Balaguer i l’Ajuntament de Càlig, i la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner i de la Caixa Benicarló, així com també s’afegia la Diputació de Castelló, que passava a ser la principal entitat pública patrocinadora. Pel matí tingué lloc la trobada d’entitats: una petita fira amb una mostra de les publicacions, rutes senderistes i productes de les associacions, una conferència-presentació de la Coordinadora d’entitats del Maestrat, i una xerrada-col·loqui sobre la gelada i els efectes en el Maestrat, il·lustrada per l’exposició sobre la gelada de 1956 que elaborà el col·lectiu Terres de Cruïlla. El matí acabà amb l’actuació del grup de recuperació de la música tradicional Fartabelitres. Per la vesprada tingué lloc la 2a Trobada de danses del Maestrat, a la qual acudiren 15 localitats (Alcalà de Xivert, Benicarló, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, les Coves de Vinromà, la Jana, Rossell, Sant Jordi, Sant Rafel del Riu, Santa Magdalena de Polpís, la Torre d’en Doménec, Traiguera, Vinaròs i Xert), i vint-i-tres grups entre balladors i músics que sumaren un total de 330 intèrprets. Un augment quantitatiu des del punt de vista numèric respecte a la primera edició.

La Trobada de danses del Maestrat és un acte de carrer i el públic s’aplega en algun dels vuit punts del circuit tancat per delitar-se amb la música en directe, siga de dolçaina o de rondalla, i amb els balls conservats d’èpoques preindustrials. Per tant, agrupar aspectes positius, com el patrimoni immaterial i la interpretació musical i el ball, és un encert, i donar-li continuïtat, atès que la 3a edició de la Trobada de danses del Maestrat se celebrarà a Benicarló el 21 de setembre, és un esforç que convé que siga reconegut perquè la festa del Maestrat no s’ature i continue cohesionant la ciutadania comarcal.

Acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu 2019

Carles Mir Pegueroles, amb una investigació sobre l’etnobotànica de les Coves de Vinromà, i la Coordinadora d’entitats del Maestrat, per posar en marxa els projectes de la Trobada d’entitats del Maestrat i la Trobada de danses del Maestrat, rebran el guardó dels Premis Maestrat Viu a la iniciativa personal i col·lectiva respectivament en l’acte de lliurament que tindrà lloc en la plaça Parroquial de Vinaròs el dia 18 de maig a les sis de la vesprada. Per a assistir a l’acte caldrà inscriure’s en el formulari que es publicarà a www.maestratviu.org. A continuació també es podrà acudir al sopar dels Premis Maestrat Viu que tindrà lloc en l’Hotel Roca, ubicat en la carretera N-340 en direcció a Benicarló, al quilòmetre 1049, havent fet la reserva prèviament.

Enguany, com a actes previs a la gala dels Premis Maestrat Viu, s’han previst tres actes ben destacats durant les dos setmanes anteriors. Divendres 10 de maig, a les 18 hores, es presentarà a la Biblioteca de Vinaròs el llibre El Maestrat i els Ports de Morella: una història lingüística, un manual de gramàtica històrica de Lluís Gimeno Betí que parteix dels seus propis estudis dialectals. I el mateix cap de setmana del lliurament dels guardons, divendres 17 de maig, a les 18 hores, Andreu Beltran Zaragozá, patró de la Fundació Carles Salvador, presentarà a la Casa de Cultura de Vinaròs Veles e Gavines, el darrer llibre inèdit del poeta de Benassal, Carles Salvador, en el qual ha intervingut com a curador de l’edició. L’últim acte previ està previst per dissabte 18 de maig al matí, a les 12 hores, a la Biblioteca de Vinaròs, on Pepe Ruiz, president de l’entitat Veu Pròpia–Nous Catalanoparlants a favor del Català oferirà la conferència “El valencià com a punt de trobada en les àrees metropolitanes”.

Comparteix

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies